GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga Franak podržala Linića: Treba zaustaviti samovolju banaka

Udruga Franak podržala Linića: Treba zaustaviti samovolju banaka
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2013 / 12:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga Franak podržava napore ministra financija i Vlade RH da zaštiti prava stotina tisuća građana koji su ugovorili kredite s promjenjivom kamatnom stopom koja se mijenja internim samovoljnim odlukama banaka. Ističu da je dosadašnji način promjene kamatne stope nezakonit, jer je u suprotnosti s odredbama članaka 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima.
Napominju da postoje pozitivni primjeri i prakse, kako u okruženju tako i u zemljama EU, a neke se ogledaju i u presudama Europskog suda pravde (ECJ)  koja se odnosi na primjenu Direktive 2008/48 u nacionalnom zakonodavstvu (2012) kojom je Sud je utvrdio da država može kao prijelazne mjere odrediti da se nova regulativa odnosno direktiva odnosi i na postojeće kredite/sklopljene ugovore, te da država može odrediti obveze kreditnim institucijama u pogledu toga koje naknade može nametnuti korisnicima kredita kao mjeru zaštite potrošača i u onom dijelu koji nije pokriven direktivom.

Vjeruju kako će Vlada RH prepoznati nužnost da se u svim dijelovima u kojima Zakon o kreditnim institucijama osigurava zaštitu potrošača-korisnika kredita, osigura da se ta prava i zaštita odnose i na postojeće korisnike (one koji su već sklopili ugovore ranije) kao i one koji će tek sklopiti nakon stupanja na snagu ovog Zakona, jer će u suprotnom doći će do nejednakog položaja postojećih i budućih korisnika kredita, što se može smatrati stavljanjem u diskriminirajući položaj, jer će jedna skupina građana imati veću pravnu sigurnost i zaštitu, te pristup pravima, od druge i to u vrijeme kada i jedni i drugi imaju ugovorni odnos sa istom kreditnom institucijom.

Pozivaju Vladu RH da analizira i Direktivu EK 2008/48 o kreditnim ugovorima potrošača (Council Directive on credit agreements for consumers), te Direktivu o nefer klauzulama u potrošačkim ugovorima (Council directive on unfair terms in consumer contracts). Također, podsjećaju Vladu da je Udruga Franak u sklopu javne rasprave o izmjenama ZOKI-ja iznijela prijedloge amandmana koji se odnose upravo na reguliranje promjenjive kamatne stope.

Tagovi: Udruga Franak, Slavko Linić, Zakon o obveznim odnosima
PROČITAJ I OVO
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
BRIGE
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
MOTOVUN - Lov na tartufe u šumama sjeverozapadne Hrvatske u opasnosti je zbog klimatskih promjena i krčenja šuma, što izaziva strah da bi gastronomski rudnik zlata u zemlji mogao biti ugrožen.
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
PESIMIZAM
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje pesimistično zbog straha od nove varijante koronavirusa.
Wall Street nadoknadio dio gubitaka od petka
U PLUSU
Wall Street nadoknadio dio gubitaka od petka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od petka jer se ulagači nadaju da širenje omikron varijante koronavirusa neće dovesti do ponovnog zatvaranja gospodarstva.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE