GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga Franak traži dugoročna rješenja za kredite u švicarcima

Udruga Franak traži dugoročna rješenja za kredite u švicarcima
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2011 / 10:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga Franak upozorila je danas u priopćenju da bi se rješenje problema kreditnog zaduženja u švicarskim francima putem 'balon kredita' građanima moglo u budućnosti obiti o glavu te je uputila javni poziv na pregovore Hrvatskoj udruzi banaka i većim poslovnim bankama o dugoročnim rješenjima.
Ovih dana banke će klijentima početi nuditi varijantu takozvanih "balon-kredita", kao rješenje problema kreditnog zaduženja u švicarskim francima. Takvo "rješenje" bi se onima koji ga iz puke egzistencijalne nužde prihvate danas sutra moglo obiti o glavu kao još gori problem, upozorava Udruga Franak.

Čelnici poslovnih banaka i premijerka Jadranka Kosor 17. kolovoza potpisali su dodatak memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima kojim se predviđa fiksiranje tečaja franka na 5,8 kuna na rok od pet godina, dok bi razlika anuiteta između tog fiksiranog i stvarnog tečaja formirala odgođeno potraživanje na koje bi se nakon šest mjeseci obračunavala naknada od maksimalno 3,95 posto. Odgođeno bi se potraživanje za vrijeme trajanja punilo ili praznilo (otplaćivalo) ovisno o kretanju tečaja iznad ili ispod 5,80 kuna.

Udruga Franak upozorava kako se lako može dogoditi da će nakon tri godine građane dočekati napuhani balon. U toj udruzi napominju da bi taj balon u sebi sadržavao dio već postojećeg kredita (dakle, uključivao glavnicu i kamate) na koji bi se zaračunavala dodatna kamata.

„To je s pravnog stanovišta upitno, budući je obračunavanje kamata na kamatu nezakonito. Ekonomski gledano, balon bi se mogao napuhati do granice izdržljivosti i eksplodirati građanima i gospodarstvu u lice“, navodi se u priopćenju Udruge Franak.

U Udruzi se zalažu za dugoročna rješenja korisnicima kredita.

„Potrebno je zakonskim i drugim propisima ograničiti sadašnju samovolju banaka u postavljanju uvjeta klijentima. Stanje u kojemu su način formiranja kamatnih stopa i izvori financiranja banaka netransparentni štetno je za sve klijente banaka, neovisno o tomu jesu li zaduženi u švicarskim francima ili eurima. Štetno je za sve, jer se odnosi i na prezadužene građane, ali i na prezadužene privatne i javne tvrtke“, stoji u priopćenju.

Budući da su se banke u pregovorima s vladom jasno pokazale kao jača strana, ne pristavši ni na kakve kompromise, Udruga Franak je uputila poziv na pregovore izravno na adrese Hrvatske udruge banaka (HUB) te svih većih poslovnih banka.

„Ukoliko se HUB i banke pozivu na pregovore ne odazovu, pokrenut ćemo niz tužbi i sudskim putem se izboriti za vlastita prava, koliko god taj put bio dug i mukotrpan“, navodi se u priopćenju.

Osim na adrese banaka, Udruga Franak poslala je predstavku predsjedniku države Ivi Josipoviću apelirajući da, u skladu sa svojim ovlastima, poduzme korake i pridonese stvaranju pravednog sustava, u kojemu bi bilo neprihvatljivo da se u ime bankarskih profita ruši građansko i ljudsko dostojanstvo građana Hrvatske.

Ujedno, iz Udruge Franak najavili su za sutra novinsku konferenciju, na kojoj će informirati javnost o koracima koje je Udruga u posljednjih mjesec dana učinila, uključujući slanje prijedloga za ocjenu ustavnosti valutne klauzule Ustavnom sudu, slanje predstavke predsjedniku Josipoviću te slanje poziva na pregovore HUB-u i izravno bankama.

Tagovi: Udruga Franak, franak, krediti u francima, krediti u švicarcima, Jadranka Kosor, Hrvatska udruga banaka, HUB
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je ponešto ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
TRŽIŠTE KAPITALA
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, no na ostalim se svjetskim burzama trgovalo opreznije.
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna, uz vrlo skroman promet, indeksi zabilježili tek blage promjene, dok investitori nove smjernice čekaju od sezone objava financijskih izvješća kompanija za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, koja bi trebala započeti idućega tjedna.
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE