GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga Franak: Vrhovni sud je zaštitio krupni kapital

Udruga Franak: Vrhovni sud je zaštitio krupni kapital
OGORČENI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2015 / 12:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga Franak je nezadovoljna odlukom Vrhovnog suda te iskreno sumnja u spregu izvršne i sudske vlasti.

- Za razliku od drugih država koje su imale problem s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, Vrhovni sud je propustio zatražiti mišljenje Europskog suda pravde što je najbolji dokaz da ta odluka nije rezultat težnje za pravom i pravdom već se radi o zaštiti krupnog kapitala. Potrošači su opet ostali bez ikakve zaštite i preušteni sami sebi te je sramotno da se banke ponose odlukom Vrhovnog suda da su nezakonito poslovale, izjavio je Krešimir Bajamić iz Udruge Franak na održanoj press konferenciji sa savezom Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske.

Odlukom je potvrđeno kako su banke poslovale nesavjesno jer su ugovorile nezakonite ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi koju su mijenjale jednostrano te da su takve ugovorne odredbe nepoštene i zbog toga ništetne.

- Banke su na taj način ostvarivale ekstra profit i protupravno stjecale imovinsku korist zbog čega se treba postaviti i pitanje osobne odgovornosti čelnika u upravi banaka. Udruga Franak će podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba, najavljuje Bajamić.

Vrhovni sud je prošle srijede odbacio revizije banaka te Udruge Franak i saveza Potrošača i donio odluku kojom potvrđuje presudu Visokog trgovačkog suda iz 2014. godine o nezakonitim kamatnim stopama, ali da valutna klauzula nije sporna jer smatraju kako je ta ugovorna odredba jasna i razumljiva sama po sebi.

- Sramotno je to što, iako potrošači nisu dobili sve informacije za dobivanje cjelovite i kvalitetne odluke prije potpisivanja ugovora, sud je odlučio da je ta ugovorna odredba lako razumljiva prosječnom potrošaču. Čak im se visoki rizik kredita u švicarskim francima skrivao i trivijalizirao, smatraju iz Udruge Franak.Tagovi: Udruga Franak, krediti u francima, krediti u švicarcima, Krešimir Bajamić, Vrhovni sud RH
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem trzištu kapitala ostala je mlaka i danas, a veći promet nego u sredu je u najvećoj meri rezultat trgovanja akcijama dve kompanije, dok su BELEX indeksi zabeležili negativne vrednosti.
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
PROGNOZE
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
NEW YORK - Postupni porast deficita potražnje i opskrbe mogao bi dovesti do globalne nestašice bakra, što će za četiri godine povisiti cijenu "crvenog metala" na 20.000 američkih dolara po metričkoj toni, prema analizi Bank of America ( BofA).
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
ZAGREB - Četvrtak je donio nastavak optimistične trgovine na Zagrebačkoj burzi koja je obilježila cijeli ovaj tjedan.
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
FOREX
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
LONDON - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta zahvaljujući podacima iz njemačke industrije, a trgovci pozorno prate i stanje u američkom gospodarstvu kako bi procijenili izglede za podizanje kamatnih stopa.
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
LIJEKOVI
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u srijedu strategiju za razvoj lijekova protiv covida-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE