GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga Franak: ZOKI ne smije postati omča oko vrata dužnika

Udruga Franak: ZOKI ne smije postati omča oko vrata dužnika
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2013 / 10:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga Franak uputila je u sklopu javne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) svoje prijedloge i dopune kojima bi se omogućio ravnopravniji odnos ugovornih strana u kreditnim poslovima, što je posebice važno u slučaju stambenih kredita. Iz Franka ističu da ukoliko se usvoji prijedlog Ministarstva financija, ZOKI će postati omča oko vrata svima koji već otplaćuju kredit s promjenjivom kamatnom stopom.
Prijedlog izmjena i dopuna zakona, koji je na javnoj raspravi do 14. siječnja, određuje, između ostalog, da banke moraju u postojećim kreditima odrediti način izračuna promjenjivih kamatnih stopa na temelju jasnih i službenih parametara, navodi se u priopćenju.

Franak podupire nastojanje da se zakonom odredi kako promjenjive kamatne stope moraju biti transparentne i odredive, međutim smatraju kako će predložene zakonske odredbe, doduše, odrediti da banke moraju biti transparentnije, ali istodobno dopustiti da i dalje donose jednostrane odluke, i to na štetu dužnika.

Budući da u prijedlog izmjena ZOKI-ja nije uneseno nikakvo ograničenje za postojeće ugovore, to znači da će banke moći transparentno određivati promjenjivu kamatu na temelju parametara koje same odrede i usvoje, pri čemu dužnicima ostaje jedino mogućnost da, ako se ne slažu s formulom za izračun i s visinom kamate, isplate postojeći kredit novim, navode iz Udruge Franak.

Ističu i kako su nezadovoljni činjenicom da se stambeni krediti ne razmatraju kao krediti s posebnim statusom u načinu ugovaranja, a nedopustivim smatraju što se prijedlogom zakona namjerava ozakoniti "usklađivanje" kredita u otplati, koji su ugovarani bez transparentnih formula za izračun promjenjive kamatne stope, s novim, transparentnim načinom obračuna kamate na sasvim svojevoljan i provizoran način, ravnajući se prema trenutnom "zatečenom stanju".

To bi moglo značiti da će usklađivanje biti izvedeno tako da će korisnicima kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima ubuduće kamata moći samo rasti, navode iz Franka.

Udruga između ostalog predlaže dopunu u izmjenama ZOKI-ja koja bi onemogućila bankama da svojevoljno određuju parametre u postojećim kreditima, pa bi one kod izračuna bile ograničene parametrima i vrijednostima tih parametara u vrijeme kada su pojedini ugovori o kreditima stupali na snagu.

U tom bi slučaju formula za određivanje promjenjive kamatne stope morala biti primjenjiva na prvu ugovorenu kamatnu stopu, ističu iz Udruge te navode kako su svoje prijedloge uputili Vladi, Ministarstvu financija, HNB-u i svim saborskim zastupnicima.

Tagovi: Udruga Franak, Zakon o kreditnim institucijama, Hrvatska narodna banka, HNB
PROČITAJ I OVO
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
BRIGE
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
MOTOVUN - Lov na tartufe u šumama sjeverozapadne Hrvatske u opasnosti je zbog klimatskih promjena i krčenja šuma, što izaziva strah da bi gastronomski rudnik zlata u zemlji mogao biti ugrožen.
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
PESIMIZAM
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje pesimistično zbog straha od nove varijante koronavirusa.
Wall Street nadoknadio dio gubitaka od petka
U PLUSU
Wall Street nadoknadio dio gubitaka od petka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od petka jer se ulagači nadaju da širenje omikron varijante koronavirusa neće dovesti do ponovnog zatvaranja gospodarstva.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE