GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga OPG-ova: Lažu i HDZ i SDP

Udruga OPG-ova: Lažu i HDZ i SDP
PRAZNA OBEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 08:10
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ZAGREB - Udruga OPG-ova Hrvatske "Život" poslala je prije mjesec dana upitnik svim političkim strankama koje na predstojećim izborima traže povjerenje hrvatskih birača o najvažnijim točkama i smjernicama buduće agrarne politike.

Iz pristiglih odgovora može se zaključiti i koliko je kome od političkih opcija stalo do poljoprivrede i proizvodnje hrane u Hrvatskoj, a čiji su poljoprivredni programi samo na deklarativnoj razini.

Strankama su poslali upitnik sa 14 konkretnih pitanja na koja je trebalo odgovoriti s da ili ne, te eventualno ponuditi neka dodatna objašnjenja. Od 17 stranaka i koalicija kojima su upućena pitanja, odgovorilo je tek njih sedam, a nisu odgovorili HSS, IDS, Glas, Snaga, HDZ, Most, HNS, Start, Laburisti i Stranka sa imenom i prezimenom.

- Udruga „Život“ kao najznačajniju stratešku granu budućeg razvoja Hrvatske smatra poljoprivredu i proizvodnju hrane. Stoga nam je jako bitno kakvi su poljoprivredni programi i kakva je realizacija dosadašnjih programa stranaka i političkih opcija koje su obnašale vlast. Uglavnom, uvijek poljoprivreda bude dio predizbornih programa, a kasnije se na ta obećanja zaboravi, a nama je dosta toga. Primjerice, analizirali smo dijelove poljoprivrednog programa HDZ-a iz 2016. godine, kada je većina tog programa prepisana od naših javno objavljenih zahtjeva, i vidi se da HDZ nije ispunio najbitnije točke svog programa iz 2016. godine te ih uglavnom ponavlja i u novom programu. Isto tako, moramo napomenuti da je slično bilo i kod SDP-a nakon njihovog mandata, rekao nam je tajnik udruge Jurica Jašinski.

Ne samo da se politički planovi za razvoj poljoprivrede i svi poticaji i programi kojima se iz godine u godinu samo deklarativno želi potaknuti mlade ljude da se vrate na sela, da se počnu baviti poljoprivredom ili da okrupnjavaju svoja poljoprivredna zemljišta neprestano ponavljaju od izbora do izbora, nego su i sada za vrijeme koronakrize OPG-ovci bili ostavljeni na cjedilu. Kao što smo već pisali, iako mnogi nisu mogli raditi za to vrijeme, nisu niti mogli računati na državne potpore na koja su imala pravo veća poljoprivredna poduzeća s više zaposlenih, a to su nam potvrdili i iz Udruge „Život“.

- Konkretno u ovom slučaju, mali poljoprivrednici ostavljeni su na vjetrometini da se snalaze kako znaju i umiju, no na to su ionako navikli. Već godinama nam se obećava da će upravo te i te godine sve raspoložive poljoprivredne površine biti stavljene u funkciju, da će se povećati veličina pašnjačkih površina za uzgoj stoke na 300.000 hektara, da će se uspostaviti učinkovitiji financijski sustav za investicije u ruralnim područjima i poljoprivredi, da ćemo postići prehrambenu i energetsku neovisnost, i tako dalje. Međutim, stvarnost je uvijek drugačija, a aktualna gospodarska, demografska i socijalna katastrofa na hrvatskim selima u velikoj je mjeri akumulirani rezultat nepromišljene politike tijekom dugog razdoblja. Udruga OPGH ŽIVOT je u javno predstavljenom Programu i pratećim dokumentima, kao i u mnogobrojnim medijskim nastupima, ukazala na način kako se to može postići, kaže Jašinski.

Tagovi: Udruga OPG-ova Hrvatske Život, Jurica Jašinski, poljoprivreda, HDZ, SDP
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Katastrofa za Optima Telekom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Katastrofa za Optima Telekom, indeksi pali
ZAGREB - Kraj još jednog trgovinskog tjedna na Zagrebačkoj burzi donio je nešto življe trgovanje, dionička likvidnost je ojačala, iako se i dalje radi o skromnim razinama, dok su indeksi zaključili u negativnom teritoriju.
Erste Plavi i PBZ CO među ulagačima u Infobip
ULAGANJA
Erste Plavi i PBZ CO među ulagačima u Infobip
ZAGREB - Nastavno na objavljenu informaciju o investiciji private equity fonda One equity partnersa u Infobip – najveću hrvatsku informatičku tvrtku, važno je napomenuti da su u PE One Equity Partners uložili i hrvatski obvezni mirovinski fondovi Erste Plavi i PBZ CROATIA osiguranje.
Cijene nafte kliznule ispod 45 dolara zbog zabrinutosti za potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule ispod 45 dolara zbog zabrinutosti za potražnju
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 45 dolara zbog opetovanog skoka broja zaraženih koronavirusom koji je ponovo potaknuo zabrinutost za potražnju za energentima.
Dolar ojačao u atmosferi obnovljenih kinesko-američkih napetosti
FOREX
Dolar ojačao u atmosferi obnovljenih kinesko-američkih napetosti
LONDON - Dolar je u petak ojačao na međunarodnim tržištima valuta u okruženju pojačanih napetosti između Kine i SAD-a nakon što je američki predsjednik Donald Trump izvršnom uredbom zabranio transakcije s dvije popularne kineske aplikacije.
Koronakriza odnijela 2,6 milijardi kuna mirovinske štednje
MIROVINCI
Koronakriza odnijela 2,6 milijardi kuna mirovinske štednje
ZAGREB – Nakon puno godina rastućih prinosa, mirovinskim fondovima u svijetu i Hrvatskoj ove je godine pošlo naopako, jer je utjecaj pandemije obezvrijedio ušteđevine koje građani drže na njihovim računima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE