GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruge: Vlada podlegla pritiscima bankarskog lobija u slučaju franak

Udruge: Vlada podlegla pritiscima bankarskog lobija u slučaju franak
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2013 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga Franak i tri organizacije za zaštitu ljudskih prava uputile su danas Vladi, hrvatskom predsjedniku, Europskoj komisiji i ostalim ustanovama otvoreno pismo u kojem tvrde da je izvršna vlast nakon nepravomoćne presude u slučaju "franak" podlegla pritiscima bankarskog lobija.
"Izvršna vlast je podlegla pritiscima pa smo mogli čuti poruke kojima se pokušava izravno utjecati na sudsku vlast", navele su udruge Franak, Centar za mirovine studije, B.a.b.e i GONG, ocjenjujući nedopustivim da se takvim postupanjem ugrožava Ustavom zajamčena trodioba vlasti.

Udruge podsjećaju da je nedugo nakon sastanaka Vlade s guvernerom HNB-a i predsjednicima uprava dviju od osam banaka koje su nepravomoćno izgubile spor od građana u slučaju "franak", potpredsjednik Vlade Branko Grčić, spekulirajući o implikacijama presude, izjavio da im je stalo da se ne dogodi destabilizacija.

Udruge smatraju da je Grčić tom izjavom otvoreno stao na stranu bankarskog lobija, no drže da se vlada neće na kraju dati ucjenjivati od strane banaka.

"Povezivanje potencijalne financijske i pravne nesigurnosti Hrvatske s pravomoćnošću presude očigledan je pokušaj bankarskoga lobija da utječe na sudsku vlast posredstvom izvršne vlasti. Otvoreno podliježući pritiscima, potpredsjednik Vlade ovom izjavom pokušava biti mentor sudskoj vlasti, a sve pod krinkom brige za gospodarstvo i ekonomski boljitak hrvatskih građana", navele su udruge u pismu.

Dragan Zelić iz GONG-a rekao je na konferenciji za novinare kako ne bi htio vjerovati da se vlada sastankom s bankarima upustila u ugrožavanje temelja trodiobe vlasti, ali smatra da je takva percepcija već stvorena.

Vlada stoga, poručio je, mora sve napraviti kako bi otklonila percepciju da se petlja u sudbenu vlast. Udruge smatraju ključnim da se ohrabri sudbenu vlast kako bi odoljela svim pritiscima.

Sanju Sarnavku iz udruge B.a.b.e čudi atmosfera u kojoj su svi oni koji su na vlasti izuzetno zabrinuti zbog posljedica nepravomoćne presude Trgovačkog suda, a čime se po njenom mišljenju krše osnovni postulati Ustava.

Sandra Benčić iz centra za mirovne studije smatra da se nakon izjava iz Vlade može govoriti da se radi o pokušaju stvaranja atmosfere u kojoj će žalbena instanca teže potvrditi prvostupanjsku presudu.

Upozorila je da svi oni koji su prije presude govorili da su građani odgovorni što su uzeli kredite u "švicarcima" i nisu percipirali da je prevelik rizik stavljen na građane u odnosu na banke, sada isključivo govore kako banke ne mogu podnijeti taj rizik jer će kolabirati one i ekonomski sustav.

Zaključila je kako izjave s najviše razine, poput Grčićeve, daju podlogu za pitanje o pravu na pravično suđenje pa će se, po njezinom mišljenju, Franak u slučaju nezadovoljstva pravomoćnom presudom moći žaliti Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava zbog kršenja prava na pravično suđenje.

Udruge zabrinjava što se vlada sastala s bankama u osjetljivo vrijeme, a da se istodobno nije sastala s drugom stranom. Zabrinjavajuće je također što se za sastanak saznalo iz medija.

Petra Rodik iz udruge Franak kazala je da će pismo poslati i predsjedniku Sabora, Ministarstvu pravosuđa, Ustavnom sudu, saborskom Odboru za zakonodavstvo, Hrvatskoj udruzi sudaca, europskom povjereniku za zaštitu potrošača i Odboru za zaštitu potrošača pri Europskom parlamentu

Tagovi: krediti u francima, Udruga Franak, GONG, B.a.B.e., Branko Grčić, Sanja Sarnavka, Sandra Benčić, Petra Rodik, Dragan Zelić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
Dolarov indeks u blagom minusu
FOREX
Dolarov indeks u blagom minusu
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su investitori bili nešto skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima nakon dobrih vijesti iz Kine.
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
NAGRADE
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
ZAGREB - Otok Lošinj se ovih dana dodatno potvrdio na međunarodnoj turističkoj mapi, s nagradama malološinjskom hotelu Belleuve za najbolju spa i wellness ponudu u svijetu, te projektu "Lošinjski loger Nerezinac" za drugo mjesto među najboljim europskim projektima održivog kulturnog turizma.
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
GUBICI
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
ZAGREB - Svinjogojci u ovome trenutku po jednom tovljeniku od 120 kilograma gube 600, a tovljači junadi po grlu od oko 600 kilograma i 2500 kuna, alarmantne su brojke koje ovih dana iznose hrvatski stočari, piše u petak Večernji list.
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu Wall Streeta, no trguje se oprezno jer bi središnje banke uskoro zbog jačanja inflacije mogle zaoštriti monetarnu politiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE