GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udurga Franak: Ako banke i budu morale vratiti novac, to nema veze s proračunom

Udurga Franak: Ako banke i budu morale vratiti novac, to nema veze s proračunom
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2013 / 15:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga Franak reafgirala je na članak autora Željka Ivankovića pod naslovom "Banke gube 7 milijardi kuna prođe li zahtjev Udruge Franak" objavljenog danas u Večernjem listu.
Reakciju prenosimo u cijelosti.

"Članak u Večernjem listu u kojem gospodin Željko Ivanković tvrdi da bi banke izgubile 7 do 15 milijardi kuna ukoliko se usvoje zahtjevi Udruge Franak, objavljen neposredno pred održavanje ključnih raspravnih ročišta na Trgovačkom sudu u Zagrebu, Udruga Franak smatra neumjesnim i tendencioznim, posebice zbog isticanja senzacionalističkih tvrdnji i prejudiciranja mogućih gubitaka banaka u Hrvatskoj.

Udruga Franak na navedeni članak reagira činjenicom da samo zato što bi bankama financijski bilo otežano vratiti ono što su stekle bez osnove ne znači da one to ne trebaju vratiti.

O istome će odlučiti sud, rukovodeći se isključivo pravnim osnovama, a nikako mogućim posljedicama i štetom koje bi banke mogle pretrpjeti.

Pretpostavke koje iznosi g. Ivanković da bi bankama bilo kakav povrat sredstava teško pao nikako ne umanjuje opravdanost činjenice da se novac naplaćen na neosnovan i nezakonit način mora vratiti onima kojim je na takav način naplaćen. Je li se to dogodilo ili nije, to će utvrditi sud, a ne Udruga Franak ili gospodin Ivanković. Ako se dogodi da temeljem presude suda banke trebaju vratiti novac i ako se utvrdi da je to ukupno 15 milijardi kuna, to treba sagledavati u potpuno drugačijem svjetlu, a to je da to znači da banke, dakle dionička društva u privatnom vlasništvu - nisu djelovale u skladu sa zakonom. Poštujući činjenicu da živimo u pravnoj državi znači da se banke, kao i sve ostale pravne i privatne osobe, trebaju držati svih pozitivnih propisa RH.

Znakovito je da gospodin Ivanković u svojem osvrtu uopće ne spominje jednu očiglednu činjenicu. Kamate u većini kreditnih ugovora (nekoliko stotina tisuća) mijenjaju se samovoljnim internim odlukama banaka. Takav način promjene kamata nezakonit je odnosno ništetan što je propisano odredbama članaka 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima. O tome gospodin Ivanković ne govori ništa.

Usporedba udara prijedloga Udruge Franak na banke, s udarom povrata mirovina na državni proračun u potpunosti je deplasirana. Takva usporedba komunicira dvije poruke kojima se oštro suprotstavljamo: Prvo – time se želi reći da je nezakonitom djelovanju i države i banaka spram građana RH ponekad moguće „progledati kroz prste". Drugo, time se relativizira činjenica da banka nije država i da bilanca banke nema status državnog proračuna. Neutemeljenim analogijama nastoji se postići učinak zastrašivanja da će djelovanje Udruge Franak dovesti do tereta za državni proračun što je sasvim netočno. Gubitak poslovnog subjekta radi neodgovornog poslovanja nikada ne bi smjela snositi društvena zajednica. Tekst g. Ivankovića stoga čitamo kao obranu jednog oligopolnog i društveno štetnog bankarskog sustava koji želi sebe predstaviti nezamjenjivim. Takav sustav pravi tržišni uvjeti nisu niti dotaknuli.

Originalni teskt Željka Ivankovića možete pročitati ovdje.

Tagovi: Udruga Franak, Željko Ivanković, krediti u švicarcima, krediti u francima, proračun
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE