GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ugostitelji i obrtnici najavili drastično poskupljenje cijena

Ugostitelji i obrtnici najavili drastično poskupljenje cijena
SUMORNA BUDUĆNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2022 / 18:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Možda u Hrvatskoj neće drastično narasti cijene kad se uvede euro, ali kako piše Dnevnik.hr, do tada će ionako već sve poskupjeti.

Lančana reakcija stigla je do kraja lanca pa više cijene najavljuju i gotovo sve uslužne djelatnosti. Poskupljuje kava, restorani, frizeri, pedikeri, i to barem 20-30 posto.

Ni omiljeni napitak kojim se počinje dan neće zaobići val poskupljenja. Kava s mlijekom ide gore sa sadašnjih oko 12 kuna na 15 do 16 kuna.

"Da bismo mogli preživjeti, da ulovimo pozitivnu nulu, ali moram napomenuti velik broj naših ugostitelja je devastiran”, kazao je Dražen Biljan iz Nacionalne udruge ugostitelja.

Kada bi se dosadašnje poskupljenje plina, ali i ostalih namirnica i energenata ugradilo u cijenu, večera za dvoje u restoranu koja uključuje salatu, prilog i glavno jelo i stoji 240 kuna morala bi poskupjeti za 120 kuna na 360 kuna.

Noćenje s doručkom u hotelu u kojem sada stoji 600 kuna trebalo bi poskupjeti na 900 do 1000 kuna, ali malo koji poduzetnik si može priuštiti toliko poskupljenje.

"Tu se bude nekakva kalkulacija napravila i bude se neke cijene podizale, ali opet i taj dio ne možemo, jer ništa ne znači podignuti cijenu, a ne imati kome prodati”, smatra Zlatko Puntijar iz Ceha ugostitelja.

Poskupljenja su neizbježna i u salonima za uljepšavanje i to 20 do 30 posto. Jedna manikura koja danas stoji 180 kuna trebala bi tako poskupjeti na 220 kuna, doznaju novinari Dnevnika Nove TV.

"Kad su našim dobavljačima otišli svi režijski troškovi gore da i oni korigiraju svoje cijene i mi se moramo tome prilagoditi. Pa sustezali smo se od onog trenutka kad smo bili zatvoreni pa nakon toga kad smo počeli raditi, ali to je jedan tako dugačak period koji ne možemo više podnijeti”, zaključila je Antonija Tretinjak iz Ceha frizera I kozmetičara.

Svi u lancu, od proizvođača do ugostitelja, kažu da su poskupljenja držali na svojim leđima koliko su mogli. Sada svi redom gledaju prema državi da dio poskupljenja prebaci i na svoja.

Tagovi: poskupljenja, trgovina, cijene, inflacija, frizeri, restorani
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE