GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UHS: Nestručno i zlonamjerno komentiranje presude u slučaju Fimi medija

UHS: Nestručno i zlonamjerno komentiranje presude u slučaju Fimi medija
SUCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2015 / 12:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je u subotu da je svako komentiranje "napamet“ neobjavljenog obrazloženja presude Vrhovnog suda u tzv. predmetu 'Fimi-medija' - nestručno, deplasirano i zlonamjerno, te da "sumrak pravosuđa" nastupa onda kada netko nije zadovoljan odlukom suda.
Iz Udruge ističu da priopćenje objavljuju zbog "različitih izjava, komentara, poruka i kritika odluke u tzv. predmetu 'Fimi -medija', radi pravilnog obavještavanja javnosti  ali i radi zaštite digniteta sudaca i sudbene vlasti".

"Medijski prostor poplavljen je iskrivljenim komentarima i porukama koje su se pojavile u gotovo svim medijima u Republici Hrvatskoj  koji posve pogrešno tumače odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske i time namjerno ili nenamjerno obmanjuju javnost", istaknuo je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Điro Sessa .

Navodi da je "rješenjem Vrhovnog suda RH ukinuta nižestupanjska odluka, a nije donesena odluka o postojanju ili nepostojanju ičije kaznene odgovornosti.

Svi komentiraju nešto što još nisu niti pročitali niti znaju razloge odluke jer odluka još nije otpremljena. Takvo komentiranje 'napamet'  neobjavljenog obrazloženje je nestručno, deplasirano i zlonamjerno", naglašava Sessa.

Pojašnjava da je "svrha suđenja u žalbenom postupku ocijeniti osnovanost žalbenih razloga i ako bi sud zanemario osnovane navode žalbe postupao bi protuzakonito i suprotno načelu pravičnog suđenja".

Sessa: Kada netko nije zadovoljan odlukom suda, tada nastupa 'sumrak pravosuđa'

"Kada netko nije zadovoljan odlukom suda, tada nastupa 'sumrak pravosuđa', a to ovisi o interesnoj skupini ili pojedincima kojima sudska odluka ne odgovara. Jednom su to političari, drugi puta nevladine organizacije, treći puta odvjetnici, potom kvazi poznavatelji koji imaju tobožnje 'insajderske' informacije ili, pak, novinari koji prečesto pišu u nečije ime i za nečije interese. Svima je zajedničko nepoznavanje ili vrlo malo poznavanje prava te velika želja za blaćenje sudbene vlasti", ističe Sessa.

"Zato molimo razne Tome, Deviće, Kregare, alias Ivane Violiće i mnoge druge sveznalice da zbog izbjegavanja budućih nesporazuma na vrijeme obavijeste sud i javnost kakve su im odluke po volji, kako bi sudovi znali kako suditi, kada odluke donositi i objaviti, a da bi suci konačno uživali u njihovoj naklonosti, ne zato što svoje dužnosti obavljaju sukladno zakonu, nego zato što sude po njihovoj želji", naveo je predsjednik Hrvatske udruge sudaca Đuro Sessa.

Vrhovni sud je zbog bitne povrede kaznenog postupka i osobito teške povrede prava na pravično suđenje prije nekoliko dana ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu protiv Ive Sanadera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, te je naložio da se suđenje provede ispočetka.

Tagovi: Udruga hrvatskih sudaca, Fimi-media, Ivo Sanader, Đuro Sessa, Vrhovni sud RH
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE