GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajina povećala izvoz žitarica

Ukrajina povećala izvoz žitarica
ŽITARICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2023 / 12:27
Autor: SEEbiz
KIJEV - Ukrajinski izvoz žitarica dosegnuo je u dosadašnjem tijeku aktualne sezone, koja je započela u srpnju 2023. a završava u lipnju 2024. godine, 2,56 milijuna metričkih tona, dok je u istom razdoblju prošle sezone bila dva milijuna tona, podaci su ukrajinskog ministarstva poljoprivrede objavljeni u ponedjeljak.

Ukupno je dosad izvezeno iz Ukrajine 1,27 milijuna tona kukuruza, 977.000 tona pšenice i 329.000 tona ječma.

Inače, u cijeloj prethodnoj sezoni 2022./23. izvoz je dosegnuo ukupno gotovo 49 milijuna tona, premašivši 48,4 milijuna tona iz prethodne sezone.

Većina izvoza obavljena je putem crnomorskih luka, zahvaljujući sporazumu kojem su posredovali Ujedinjeni narodi i Turska iz srpnja prošle godine, u nastojanju da se riješi svjetska prehrambena kriza pogoršana ruskom invazijom na Ukrajinu i blokadom ukrajinskih luka.

Međutim, Rusija je taj sporazum napustila 17. srpnja ove godine, nakon što je navela da njezini zahtjevi za ublažavanjem sankcija na njezin izvoz žitarica i gnojiva nisu ispunjeni. Moskva se također požalila da u siromašne zemlje nije stiglo dovoljno žitarica. Ukrajinski izvoz je pogođen takvom odlukom Rusije, no ministarstvo nije dalo podatke o intenzitetu izvoza otkako je dogovor propao.

Ukrajina je do rata bila veliki svjetski proizvođač i izvoznik žitarica, ali joj je proizvodnja žitarica u kalendarskoj 2022. godini pala na oko 53 milijuna tona, u odnosu na rekordnih 86 milijuna tona u 2021. godini. Ukrajinsko ministarstvo je objavilo da bi ovogodišnji urod žitarica mogao biti oko 46 milijuna tona žitarica.

Tagovi: Ukrajina, žitarice
PROČITAJ I OVO
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
ŠANGAJ - Dionice u Hong Kongu i Tajvanu predvodile su rast u Aziji u petak dok je Wall Street porastao tijekom noći, uoči ključnih podataka o zapošljavanju u SAD-u.
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE