GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umičević: Vlada ima adute u sukobu s MOL-om

Umičević: Vlada ima adute u sukobu s MOL-om
INA-MOL-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2012 / 14:15
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Informacija s MOL-ove internetske stranice o tome da ta kompanija drži 49,1 posto dionica Ine novi je kamenčić u mozaiku koji uobličava borbu između Mađara i hrvatske Vlade za promjenom upravljačke strukture u najvećoj hrvatskoj naftnoj kompaniji.

MOL-ov udjel u Ini u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu registriran je preko skrbničkih računa Zagrebačke banke na kojem je sada 47,26 posto dionica Ine, a razliku do 49,1 posto očigledno čini nekoliko skrbničkih računa s manjim udjelima.

Nakon objave novog podatka s MOL-ove internetske stranice, iz mađarske tvrtke su poručili kako je taj podatak već bio napisan u financijskom izvješću te tvrtke od prije nekoliko mjeseci, te da oni nemaju zakonsku obvezu javno izvijestiti o ovoj promjeni vlasničke strukture jer ne moraju poduzimati nikakve druge korake.

No, ova informacija je bitna zbog toga što, iako je moguće da MOL skriva još neke skrbničke račune, pokazuje i da mađarska tvrtka još uvijek nema 51 posto vlasništva nad Inom. A to posljedično Vladi daje dodatnu nadu da može prisiliti MOL na izmjene onog dijela dioničarskog ugovora koji se odnosi na ovlasti u upravljanju ovom tvrtkom, kao i izmijeniti interne akte Ine koji njezine hrvatske direktore definiraju više kao ukrasni fikus neko kao ljude koji bi trebali suodlučivati o bitnim poslovnim planovima

Posljednji pritisak u tom smislu su na MOL napravili upravo hrvatski članovi uprave koji zastupaju Hrvatsku koja ima 44 posto vlasništva u Ini, zahtijevajući hitno održavanje izvanredne sjednice uprave Ine na temu upravljanja tvrtkom. Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer u tom pismu su naveli kako se Inom upravlja nezakonito, uz potpunu dominaciju mađarskog MOLa, te da cjelokupne izvršne ovlasti u operativnom vođenju tvrtke drži predsjednik uprave Zoltan Aldott, da se svaka važnija odluka donosi se tek nakon konzultacija s Molovom centralom u Mađarskoj, te da se Ina sve više integrira u MOL-ov sustav koji je dugoročno poguban za samu Inu.

Hrvatski direktori zahtijevaju da se upravljačka strukture kompanije uskladi s važećom hrvatskom zakonskom procedurom i vlasničkom strukturom, u pismu su potanko navedene navodne nelegalnosti u poslovanju tvrtke. Njihovi glavni zahtjevi se odnose to da se sjednice uprave održavaju jednom tjedno, umjesto svaka tri tjedna, te da sve odluke izvršnih direktora koje je dosad potpisivao samostalno predsjednik uprave ubuduće moraju potpisati barem dva člana uprave, jedan hrvatski, drugi mađarski. Naravno, zahtijeva se i da se ukine pravo predsjednika Uprave da samostalno odlučuje. Sve ove i druge "povlastice" MOL-a dogovorene su, sjetimo se još jednom, dogovorom koje je Vlada Ive Sanadera imala s MOL-om, a zbog kojih se i sudi bivšem premijeru. I Vlada Jadranke Kosor i sadašnja izvršna vlast pokušavaju to promijeniti, ali s tim da su sada u Vladi odlučili zaigrati teškim oružjem.

To se odnosi na promjene Zakona o rudarstvu, Zakona o koncesijama i Zakona o energiji kojim će Vlada pokušati MOL-u dokazati da ima oružje kojim se može sasvim lijepo "potući" uz ovom dvoboju. Premijer Zoran Milanović sa svojim suradnicima, prvenstveno Slavkom Linićem i Radimirom Čačićem, odlučio se za "intenziviranje borbenog djelovanja", nezadovoljan činjenicom da MOL nije izvršio obvezu iz prvog privatizacijskog ugovora kada je prije deset godina kupio 25 plus jednu dionicu Ine, a kojim se obvezao na modernizaciju rafinerija.

Nadalje, Linić i Čačić Mađarima jako zamjeraju i što nisu brže modernizirali mrežu benzinskih postaja, pa se u odnosu na konkurenciju Ina zbilja može sramiti već i stanjem sanitarnih čvorova nekih svojih postaja, da ne idemo u dublju analizu. Konačno, Ina je premalo ulagala u istraživanje i proizvodnju ugljikovodika u Hrvatskoj, a u prvih osam mjeseci je realizirala tek 20-ak posto predviđenih investicija za 2012. Pri tome Linić igra "lošeg policajca" koji galami i prijeti batinom, a Čačić, kao i u slučaju Hrvatske udruge poslodavaca, glumi "dobrog policajca" koji razumije sve probleme s kojima se suočava MOL, ali ih ipak naganja da se malo više trgnu po svim ovim pitanjima.

Radi se o tome da su iz Ine odgovorili kako im investicije imaju sporu dinamiku zbog sporosti hrvatske birokracije, na što im je Linić odgovorio kako je to dio gubitničkog mentaliteta koji neće tolerirati.

"Što mislite kako su reagirali predsjednici uprava cesta, željeznica i ostalih državnih tvrtki? Tražili su opravdanje za neuspjehe pticama selicama, šišmišima, građevinarima... Prema tome, duboko sam razočaran, jer su pokazali da nemaju drukčiji mentalitet od neuspješnih direktora državnih tvrtki. Nema opravdanja za neuspjehe", poručio je Linić vodstvu Ine naglašavaju kako Molu nije pametno ulaziti u daljnji rat s Vladom.

Jasminko Umičević, naftni konzultant, kazao je kako Vlada ima velike šanse da MOL "uvjeri" u razboritost preslagivanja upravljačke strukture.

"Promjenama ova tri zakona Vlada može liberalizirati davanje koncesija za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika, te proglašavanjem energetike posebnim nacionalnim interesom dodatno regulirati to područje. Mislim da Vlada pri tom mora osnovati i tim stručnjaka i pravnika koji će osmisliti pregovaračka stajališta i da bi tada imala vrlo jake adute u tom procesu", rekao nam je Umičević.

Naime, novim Zakonom o energiji definirat će se da su vlasnici objekata od posebnog interesa dužni objekte održavati, tehnološki unapređivati, odnosno modernizirati sukladno strateškim odrednicama razvoja i interesima RH.

Ako MOL ne bude modernizirao Inine objekte, od rafinerija do benzinskih postaja, morat će plaćati velike kazne, što će ga stimulirati da pristupi tim projektima mnogo ažurnije. Kako se neslužbeno može doznati, MOL je ipak prilično ozbiljno shvatio nakane ove Vlade da promijeni model upravljanja u Ini i krenuli su temeljiti pregovori. No, ipak će trebati pričekati neko vrijeme da se vidi hoće li dosadašnji ratni sukobi eskalirati do razine na kojoj će biti mnogo žrtava s obje strane ili će se ipak postići mirovni sporazum na, što bi se reklo, obostrano zadovoljstvo. Uz manje "ljudske i tehničke žrtve".

www.slobodnadalmacija.hr

Tagovi: Ina, MOL, Zoltan Aldott, Slavko Linić, Radimir Čačić, Jasminko Umičević, Zakon o rudarstvu, Zakon o koncesijama, Zakon o energiji
PROČITAJ I OVO
Mnogi hoteli neće se ni otvarati, turističkom sektoru nedostaje 35.000 ljudi
VELIKI PROBLEM
Mnogi hoteli neće se ni otvarati, turističkom sektoru nedostaje 35.000 ljudi
RIJEKA - U Hrvatskoj će ove godine u turističkom sektoru nedostajati između 30 i 35 tisuća radnika. Problem nedostaka radne snage eskalirao je lani kada neki hoteli, i to ne samo oni niže kategorije, nisu otvarali svoja vrata u glavnoj sezoni jer nije bilo djelatnika koji bi sezonu uopće odradili.
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi oštro pali, oslabivši drugi dan zaredom, čime prate svjetske burze koje su pod pritiskom jer se uskoro očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u.
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE