GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umjesto da padaju, cijene cjepiva rastu

Umjesto da padaju, cijene cjepiva rastu
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2021 / 15:02
Autor: SEEbiz / tportal
BERLIN - Cijene cjepiva protiv Covid-19 skaču, iako su proizvođači povećali svoje kapacitete i diverzificirali svoju proizvodnju.

Riječ je prvenstveno o cjepivima Pfizer i Moderna, piše Deutsche Welle (DW) i dodaje da kritike dolaze od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Moderna je prošlog tjedna objavila da je njezino cjepivo protiv Covida, šest mjeseci nakon druge doze, bilo učinkovito oko 93 posto. To nije gotovo nikakva promjena u usporedbi s kliničkim ispitivanjem koje je pokazalo učinkovitost od 94 posto, piše tportal.

Podaci nakon šest mjeseci također pokazuju da moderno cjepivo i dalje pruža zaštitu od teških oblika bolesti u 98% slučajeva, te da je bilo 100% učinkovito u sprječavanju smrti.

No, Moderna ipak procjenjuje da je treća, tzv. "pojačana doza" bit će potrebna prije zimske sezone, jer se očekuje da će se razina antitijela u cijepljenih osoba ipak smanjiti.

Podaci Moderne nešto su bolji od podataka za cjepivo BioNTech-Pfizer objavljenih tjedan dana ranije: učinkovitost njihova cjepiva padala je za oko 6,0 posto svaka dva mjeseca, a nakon pola godine od druge doze iznosila je oko 84 posto.

Doze dviju vrsta cjepiva su slične, ali nisu identične. Modernine doze sadrže 100 mikrograma cjepiva, a Pfizerove 30 mikrograma.

Moderna navodi da su u novim ispitivanjima tri različita kandidata za treću dozu imali jaku reakciju protutijela na nekoliko varijanti virusa, uključujući gama, beta i delta tipove.

Zalažu se i za treću dozu u Pfizeru, a odobrenje za to namjeravaju zatražiti krajem ovog mjeseca. Neke zemlje, poput Izraela i Njemačke, započele su ili planiraju početi davati treću dozu starijim osobama ili posebno ugroženima.

Istodobno je, kako prenosi Financial Times, Europska unija u svibnju potpisala novi ugovor s Pfizerom prema kojem će platiti 19,5 eura po dozi za milijardu i 800 milijuna cjepiva. Za prvih 600 milijuna EU je platila 15,5 eura po dozi.

Modernino cjepivo također je poskupjelo za Europsku uniju, sa 19 eura za prvih 160 milijuna doza, na 21,5 eura za sljedeći kontingent od 300 milijuna doza.

Sjedinjene Američke Države su, inače, 23. srpnja kupile dodatnih 200 milijuna cjepiva od Pfizera po cijeni od 24 dolara po dozi (20,1 euro), objavila je tvrtka. Za prvi kontingent od 300 milijuna doza, Amerikanci su platili 19,5 dolara po dozi.

Pfizer objašnjava da je cijena za SAD veća zbog ulaganja u proizvodnju, transport, ali i pakiranje. U SAD -u su paketi manji, jer se na taj način prilagođavaju "manjim pružateljima usluga", tj. Liječničkim ordinacijama "uključujući i pedijatrijske" u kojima se daju cjepiva.

Tagovi: Moderna, Pfizer, cjepivo protiv koronavirusa, Covid-19, Svjetska zdravstvena organizacija
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE