GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNWTO očekuje pad putovanja turista u svijetu ove godine između 20 i 30 posto

UNWTO očekuje pad putovanja turista u svijetu ove godine između 20 i 30 posto
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Svjetska turistička organizacija (UNWTO) krajem ožujka revidirala je svoje procjene turističkog prometa za svijet ove godine, očekujući zbog pandemije covid19 pad putovanja turista po svijetu za 20 do 30 posto u odnosu na rekordnu 2019., izvijestili su iz UNWTO-a.

"Uzimajući u obzir uvođenje ograničenja putovanja diljem svijeta, UNWTO očekuje smanjenje međunarodnih turističkih dolazaka u 2020. i do 30 posto u odnosu na 2019.", kažu iz te specijalizirane agencije UN-a za turizam.

Dodaju da takve procjene temelje na najnovijim kretanjima uslijed suočavanja svijeta s dosad nezabilježenim socijalnim i ekonomskim izazovom, pri čemu poručuje i da sve procjene treba tumačiti s oprezom, s obzirom na izuzetno neizvjesnu prirodu trenutne krize.

Inače, u 2019. svijetom je putovalo rekordnih 1,5 milijardi turista, što je bilo 4 posto više nego u 2018., i gotovo deseta godina stalnih porasta u svjetskom turizmu.

Za očekivani pad međunarodnih turističkih dolazaka 20 do 30 posto ove godine upozoravaju da može značiti i pad međunarodnih prihoda od turizma za 300 do 450 milijardi američkih dolara, što je gotovo jedna trećina od 1.500 milijardi dolara prihoda ostvarenih u 2019.

"To bi moglo i značiti da će covid19 utjecati na promet u svjetskom turizmu u idućih nekoliko godina, što je i puno jače nego su bili utjecaji ekonomske krize 2009., zbog koje je u svijetu bilo 4 posto manje međunarodnih turističkih dolazaka, i u odnosu na epidemiju SARS-a 2003. koja je u toj godini uzrokovala pad od tek 0,4 posto", iznose iz UNWTO-a

Povodom te situacije i novih procjena UNWTO-a, glavni tajnik te organizacije Zurab Pololikašvili ocjenjuje da je turizam jedan od najpogođenijih ekonomskih sektora u svijetu, ali i ujedinjen u pomaganju i rješavanju zdravstvene krize u svijetu.

"I turizmu je prvi i najvažniji prioritet raditi zajedno na ublažavanju utjecaja krize, posebno na zaposlenost, te stoga i UNWTO i cijeli turistički sektor podržava sve napore za oporavak i povratak ekonomske dobrobiti u svijetu", poručio je Pololikašvili.

Ranije ove godine, početkom ožujka, UNWTO je uslijed prvog jačeg vala širenja covida19 po svijetu, prognozirao pad međunarodnih turističkih dolazaka u 2020. za do 3 posto u odnosu na 2019., dok je u siječnju te organizacija očekivala porast do 4 posto.

Tagovi: UNWTO, Svjetska turistička organizacija, putovanja, turizam, globalni turizam, koronakriza, kineski turisti
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE