GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNWTO: Svjetski turizam u lipnju i srpnju još ispod 2019. - Hrvatska među boljima

UNWTO: Svjetski turizam u lipnju i srpnju još ispod 2019. - Hrvatska među boljima
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2021 / 13:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je među rijetkim zemljama čiji su turistički sektori u ovoga ljeta postigli određeni oporavak, dosegnuvši i do 80 posto prometa iz 2019., a ukupno gledano svijetom je u srpnju putovalo 54 milijuna turista ili 59 posto više nego u srpnju 2020., ali i 67 posto manje nego u srpnju 2019. godine.

Pokazuje to uz ostalo novo izdanje Svjetskog turističkog barometra Svjetske turističke organizacije-UNWTO u kojem su sažeti turistički rezultati iz cijelog svijeta.

Postotke raste međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu u srpnju ove godine iz UNWTO-a u odnosu na prošlogodišnji srpanj objašnjavaju prihvaćanjem cjepiva i procijepljenošću te covid potvrda, što je dovelo i do 'olakšavanja' mjera tj. smanjenja ograničenja putovanja u pandemiji, posebice u Europi i Americi, ali i do određenog povratka povjerenja putnika.

No, iako je srpnju svijetom putovalo 59 posto više turista ili 54 milijuna nego u srpnju 2020., kada ih je putovalo povijesno najmanje ili 34 milijuna, ipak je to, kako kažu iz UNWTO, znatno ispod 164 milijuna, koliko ih je putovalo u srpnju 2019.

Hrvatska među zemljama s najmanjim zaostatkom

Prema podacima UNWTO-a, među svim svjetskim regijama Europa i Amerika su u lipnju i srpnju ove godine zabilježile najmanji pad međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na 2019., i to zbog jake potražnje unutar regije.

U tom kontekstu iz UNWTO-a naglašavaju da je u tim regijama znatno boljim rezultatima ove godine nego lani, pridonijelo "nekoliko velikih destinacija", čiji su pojedinačni rezultati bolji od ukupnih.

Pritom izdvajaju Meksiko s 19 postotnim zaostatkom, Hrvatsku s 22 posto manje dolazaka stranih turista nego u srpnju 2019., Tursku sa 33 posto manje, Grčku sa 50 posto manje i Španjolsku s 55 posto manje.


S druge strane, u usporedbi lipnja i srpnja ove godine sa 2020., iz UNWTO-a kao destinacije s najboljim ostvarenima izdvajaju male otoke na Karibima, u Africi, Aziji i Pacifiku, te nekoliko, kako kažu, malih europskih zemalja, od kojih su se neke približile i predpandemijskim rezultatima.

U toj grupi zemalja ističu Albaniju, koja je za lipnjem i srpnjem 2019. u dolascima stranih turista 'zaostala' tek 2 posto, zatim Saint-Maarten s 4 posto manje, Aruba s 9 posto, Dominikanska Republika s 13 posto, Crna Gora s 33 postote Mladivi i Sejšeli gdje je došlo 36 i 39 posto manje stranih turista nego u lipnju i srpnju 2019.

U sedam mjeseci 2021. u svijetu i dalje veliki pad broja stranih turista u odnosu na 2019.

Unatoč mjerama za olakšavanju putovanja i željama turista da putuju, ipak ih je na godišnjoj razini ili u prvih sedam mjeseci ove godine u svijetu bilo 80 posto manje nego u istom razdoblju 2019., i 40 posto manje nego u istim mjesecima 2020., iznose iz UNWTO-a.

Takvi postoci pada znače i, kako navode, gubitak od oko 677 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka po svijetu ove godine u usporedbi sa sedam mjeseci 2019., dok je to u odnosu na iste mjesece 2020. gubitak od 110 milijuna tih dolazaka.

Među regijama u svijetu, Azija i Pacifik i dalje imaju najslabije turističke rezultate sa 95 posto manje dolazaka stranih turista ove godine od siječnja do srpnja u odnosu na iste mjesece 2019., a slijedi Bliski Istok sa padom od 82 posto.

Europu i Afriku posjetilo je po 77 posto manje stranih turista nego u sedam mjeseci 2019., dok su Amerike u padu od 68 posto.

Prognoze stručnjaka: Povratak na razine 2019. tek 2024. godine

Stručnjaci koje je okupio UNWTO dali su u rujnu svoje viđenje budućnosti tj. prognoze od rujna do kraja ove godine, pri čemu se njih većina ili 53 posto slaže da bi rezultati u turizmu mogli biti gori od očekivanih, a samo ih 31 posto očekuje bolje rezultate.

To je istraživanje pokazalo i da većina turističkih djelatnika i dalje očekuje oporavak međunarodnih putovanja 2022. i to u drugom i trećem tromjesečju, no 45 posto ispitanih stručnjaka i dalje vjeruje da će se međunarodni turizam na razinu 2019. vratiti tek 2024. ili i kasnije.

Njih 43 posto smatra da će to ipak biti ranije, u 2023.

Tagovi: UNWTO, globalni turizam, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Hrvatskoj bolno nedostaje veliki broj turističkih radnika. Evo što bi država trebala poduzeti
MANJAK RADNIKA
Hrvatskoj bolno nedostaje veliki broj turističkih radnika. Evo što bi država trebala poduzeti
ZAGREB - Hrvatska se iznova sudara s klasičnim problemom uoči svake turističke sezone, ali za nedostatak radne snage najmanje su krivi oni koji odlaze iz države u potrazi za većom plaćom.
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u travnju pala za 718 milijuna kuna
PAD
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u travnju pala za 718 milijuna kuna
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem travnja 2022. iznosila je 131,4 milijarde kuna, što je 717,8 milijuna kuna ili 0,54 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, podaci su iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, blagi rast indeksa
ZAGREB - Skroman promet i blagi rast indeksa obilježja su današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi (ZSE), u kojemu nije bilo dionica s prometom većim od milijun kuna.
U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto
VINO
U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo kako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježen rast površina pod vinovom lozom u odnosu na 2019. za sedam posto te one sada iznose 21.213 hektara.
Glavaš: Euro će domaće dionice i obveznice učiniti atraktivnijim za strane ulagače
BENEFITI
Glavaš: Euro će domaće dionice i obveznice učiniti atraktivnijim za strane ulagače
OPATIJA – Uvođenje eura kao valute odlična je prilika za financijsku industriju. Iako će biti poteškoća i izazova, to je put kojim moramo ići na dobrobit svih. Zaključeno je to na okruglome stolu o učincima uvođenja eura na financijski sustav i korisnike usluga koji se održao na 25. znanstveno-stručnoj konferenciji “Financijsko tržište”.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE