GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskoro i Austrija skida Hrvatsku s liste visokorizičnih zemalja

Uskoro i Austrija skida Hrvatsku s liste visokorizičnih zemalja
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 13:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Njemački Institut Robert Koch u petak, 21. svibnja skinuo je Hrvatsku s liste visokorizičnih zemalja, a „opušteniji“ režim povratka u zemlju koji ta odluka sa sobom povlači ponukao je mnoge njemačke turiste da školske praznike koji su upravo u tijeku provedu na našoj obali.

Nove dobre vijesti s iste adrese mogle bi stići već danas ili narednih dana, jer prethodna odluka širom je otvorila vrata „regionalnom pristupu“ pri ocjenjivanju rizika, te se u istarskom turizmu opravdano nadaju da bi se Istra, zahvaljujući odličnoj epidemiološkoj situaciji, u Njemačkoj ponovno mogla naći na „zelenoj listi“. Naime, trenutna incidencija u Istri je 12, a prema standardima njemačkog instituta „zelenim“ se smatraju sva ona područja s incidencijom manjom od 50.

- Važno je da smo prije kraja svibnja stigli u "niže rizičnu" zonu tako da s poboljšanjem epidemiološke situacije dođemo u još bolju poziciju. Odmah nakon najave da više nismo visokorizični, pojačali su se upiti i informacije potencijalnih gostiju, koji sada znaju da ne moraju u karantenu nakon povratka u Njemačku. Većina gostiju računa na dolazak automobilom na Jadran jer se termin početka avioletova stalno pomiče, izjavio je povodom skidanja Hrvatske s liste visokorizičnih zemalja direktor Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj Romeo Dragicchio. S obzirom na kontinuirano poboljšanje epidemiološke situacije u Hrvatskoj, kako javljaju iz Hrvatske udruge turizma, očekuje se da će i Austrija i ostale zemlje u okruženju Hrvatsku maknuti s liste visokorizičnih zemalja.

- Očekujemo već ovog tjedna da će nas i Austrija staviti u zonu koja je za jedan stupanj blaža od sadašnje i tada se nakon povratka neće morati u samoizolaciju ako su putnici cijepljeni ili su preboljeli koronu. Čim se to dogodi, individualni promet automobilima prema Hrvatskoj će krenuti. S avionima će ići teže i sporije, jer oni čekaju tu odluku da bi operativno organizirali letove. Mislim da će ova sezona što se Austrije tiče biti pomaknuta za mjesec dana s lipnja na srpanj, ali će potrajati i mjesec dana duže, do kraja listopada, najavljuje direktor Hrvatske turističke zajednice u Beču Branimir Tončinić. Vijesti s glavnih emitivnih tržišta svakako daju razloga za optimizam, a da bi se on još čvršće ukorijenio bitno je, ne samo u Istri, već u čitavoj Hrvatskoj, održati pozitivne trendove i dobru epidemiološku sliku.

- Ispunili smo sve preduvjete da i ove godine budemo najbliži i najsigurniji Mediteran za naše goste s ključnih emitivnih tržišta. Bilježimo sve veći interes turista za Hrvatsku i prema sadašnjim informacijama možemo očekivati znatno bolji rezultat nego prošle godine. Naravno, ako nastavimo tempo cijepljenja građana i osiguramo povoljnu epidemiološku situaciju čitave sezone. Ne smijemo dopustiti da nam se ove godine dogode greške kao prošle godine kada smo zbog pogoršane epidemiološke situacije ostali bez značajnog dijela posezone, kazao je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Tagovi: Austrija, austrijski turisti, hrvatski turizam, Institut Robert Koch, Veljko Ostojić, Hrvatska udruga turizma
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE