GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavni sud: Sanader do 30. studenog mora na slobodu

Ustavni sud: Sanader do 30. studenog mora na slobodu
PRAVORIJEK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2015 / 18:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ustavni sud zaključio je da argumenti Vrhovnog suda za produljenje istražnog zatvora Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media nisu dostatni ni relevantni da bi opravdali bojazan od Sanaderova bijega "do stupnja da mu je u rujnu 2015. bilo potrebno ponovo oduzeti slobodu".
"Time je podnositelju povrijeđeno njegovo temeljno ustavno pravo na slobodu (u proceduralnom aspektu) koje mu je zajamčeno člankom 22. Ustava i člankom 5. Europske konvencije o ljudskim pravima", izvijestio je u ponedjeljak Ustavni sud.

Prema njihovoj odluci osporeno rješenje Vrhovnog suda o produljenju istražnog zatvora prestaje važiti najkasnije 30. studenoga 2015. u ponoć ako do tog vremena nadležni sud ne donese novo rješenje o produljenju istražnog zatvora "zasnovano na dostatnim i relevantnim razlozima koji mogu opravdati oduzimanje njegove slobode", ili "novo rješenje o određivanju mjera opreza radi osiguranja prisutnosti podnositelja pred sudom, bez istodobnog oduzimanja slobode".

Ustavni sud je pojasnio da je razloge kojima je nadležni sud opravdao produljenje istražnog zatvora Sanaderu u slučaju Fimi media "razmotrio u svjetlu opisane sudske prakse koja strogo odvaja paralelne kaznene postupke kad je riječ o istražnom zatvoru".

Ustavni sud podsjeća da je u određivanju istražnog zatvora za Sanadera nakon ukidanja nepravomoćne presude Vrhovni sud obrazlagao kako je Sanader u istražnom zatvoru u postupku Fimi media proveo ukupno sedam mjeseci, ne uzimajući u obzir paralelne postupke (Hypo i Ina-MOL) u kojima je u zatvoru proveo ukupno 25 mjeseci.

Vrhovni sud je, međutim, istodobno protumačio da to što Sanader u postupku Fimi media nije bježao iz zemlje ne može biti dostatan argument da ponovno neće pobjeći, jer je većinu trajanja tog postupka proveo u zatvoru određenom u drugim, paralelnim postupcima.

Ustavni suci zaključuju da je riječ o pravnoj nedosljednosti, odnosno da bi vrijeme ukupno provedeno u istražnom zatvoru, ako ga se uzima kao argument u prilog tezi da postoji opasnost od bjega, u obzir moralo uzimati i kada se utvrđuje ukupno trajanje istražnog zatvora.

"Riječ je o dvama razlozima: onom da je protiv optuženika u tijeku još nekoliko kaznenih postupaka zbog istovrsnih kaznenih djela, i onom da je podnositelj u prosincu 2010. pobjegao iz zemlje.

Okvirni sažetak ocjene Ustavnog suda mogao bi se svesti na zaključak: pozivanje nadležnog kaznenog suda na druge (paralelne) kaznene postupke koji se vode protiv istog zatvorenika da bi se opravdalo daljnje oduzimanje njegove slobode, a negiranje relevantnosti tih drugih postupaka kad je riječ o računanju ukupnog trajanja oduzete mu slobode nije samo pravno nedosljedno, nego je i izravno suprotno temeljnom pravilu koja se vezuje uz članak 22. Ustava i članak 5. Konvencije: presumpcija je u korist puštanja na slobodu", izvijestio je Ustavni sud.

U priopćenju objavljenom na njihovoj internetskoj stranici Ustavni sud istaknuo je da "za sada nema namjeru generalno preispitati sudsku praksu koja trajanje istražnog zatvora strogo razdvaja i 'sjecka' po pojedinim (paralelnim i istodobno vođenim) postupcima, s posljedicom da bi oduzimanje slobode zbog određivanja istražnog zatvora za osobu protiv koje se ti postupci vode moglo prijeći sve zakonske maksimume i de facto trajati neodređeno dugo".

Tagovi: Ustavni sud RH, Ivo Sanader, Fimi-media
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE