GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavni sud: Zabrana rada nedjeljom ostaje na snazi

Ustavni sud: Zabrana rada nedjeljom ostaje na snazi
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2024 / 13:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović sazvao je izvanrednu konferenciju za medije zbog odluke o zabrani rada nedjeljom. Ustavni sud u prošlosti tri puta rušio Zakon koji se odnosi na neradnu nedjelju.

Izmjene Zakona o trgovini koji se tiču neradne nedjelje osporavaju udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, niz manjih trgovačkih poduzeća i obrta te stranka Fokus. Na snagu su stupile 1. srpnja prošle godine, a prema njima trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

Hrvatska udruga poslodavaca ranije je tvrdila da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njegove članice zastupaju, kao i da zabrane ne potiču razvoj tržišta niti pozitivno utječu na tržište rada. Predstavnici stranke Fokus zakon također smatraju diskriminatornim i kažu da ide na štetu malih trgovaca, a u korist trgovačkih lanaca te da ga treba ukinuti.

Na početku je Šeparović objavio odluke.

"Na sjednici donijeli smo rješenje, nismo prihvatili prijedlog za ocjenu suglasnosti zakona o trgovini", objavio je ŠeParović.

Rješenje je doneseno većinom od 10 glasova, protiv su bili suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec koji su najavili izdvojena mišljenja. Izdvojena podupiruća mišljenja najavili su suci Ingrid Antičević Marinović, Branko Brkić i Miroslav Šumanović.

"Što se tiče zakona o trgovini, već smo dvaput odlučivali o neradnoj nedjelji. 2004. smo ukinuli zakon. 2009. godine smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj. U ovoj odluci imamo stajalište da u pravnom poretku je nedjelja dan u tjednu koji se po tradiciji smatra danom tjednog odmora. Reguliranje tog rada ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života radnika, osiguranje kavlitete života, socijalno blagostanje. Za nas je to legitiman cilj.

Ne mogu se stajališta Ustavnog suda od prije automatski primjenjivati sada", rekao je Šeparović. "Utvrdili smo da nijedna od grupa - trgovci, radnici i potrošači - ovakvim rješenjem ne trpi prekomjeran teret", dodao je. "Ocijenili smo da je ova mjera razmjerna cilju koji se želi postići", dodao je.

Zakon o izbornim jedinicama

"Mi smo 7.2. donijeli odluku i ukinuli Zakon o izbornim jedinicama. Utvrdili smo da biračko pravo u 10 jedinica nema izbornu snagu. Naložili smo da se to ispravi i u današnjoj odluci smo bitno naveli sljedeće - Ustav ne postavlja zahtjeve kakav izborni model traži od zakonodavca. Zakonodavac je tu slobodan, a nije Ustavom propisano kakav model izbornih jedinica mora biti usvojen.

Promjene u broju birača se mora stalno pratiti. Zakon mora uvažavati mjerila zemljopisne kartografije. Službeni podaci u registru birača moraju imati objektivno empirijsko utemeljenje", rekao je Šeparović. "Analizom zakona samo utvrdili da je zakonodavac poštivao bitna stajališta Ustavnog suda", dodao je.

Tagovi: rad nedjeljom, trgovina, hup, šeparoivić, ustavni sud, selanec, abramović, kušan
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE