GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavni sud zabranio da se Josipoviću sudi zbog klevete

Ustavni sud zabranio da se Josipoviću sudi zbog klevete
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2015 / 16:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ustavni je sud zabranio pokretanje postupka protiv bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića kojega su, u vrijeme dok je bio na dužnosti, tužili za klevetu.
Profesori Zdravko Tomac i Josip Jurčević su 14. listopada 2014. podnijeli privatnu tužbu protiv Josipovića jer je komentirajući njihove izjave, u kojima su ga optužili da je veleizdajnik, navodno rekao da su "luđaci" i "bolesnici". Ročište je trebalo biti održano u petak, 15. svibnja.

Ustavni sud se poziva na ustavnu odredbu prema kojoj predsjednik Republike ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak bez prethodnog odobrenja Ustavnog suda. Najviše pravosudno tijelo zaključilo je da je Općinski sud povrijedio Ustav kada je bez prethodnog odobrenja Ustavnog suda odredio ročište po privatnoj tužbi protiv Josipovića.

U svojoj je odluci Ustavni sud utvrdio i pravna stajališta prema kojima se protiv predsjednika Republike ne može pokrenuti kazneni postupak bez prethodnog odobrenja Ustavnog suda, pa ni nakon što je osobi koja je obnašala tu dužnost prestao mandat, ako se tereti za navodno počinjenje kaznenog djela tijekom obnašanja dužnosti predsjednika Republike Hrvatske.
 
Osim toga, zaključuju i da odluka Ustavnog suda kojom nije odobreno pokretanje kaznenog postupka protiv predsjednika Republike za vrijeme trajanja mandata priječi nadležni sud da po toj istoj tužbi pokrene kazneni postupak nakon što predsjedniku istekne mandat.
Tagovi: Ivo Josipović, Josip Jurčević, Zdravko Tomac, Ustavni sud RH
PROČITAJ I OVO
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
GUŽVE
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
SPLIT - Zrakoplovi i putnici polako, ali sigurno vraćaju se u splitsku zračnu luku, u kojoj se za vikend očekuje deset tisuća putnika, a tome treba pribrojiti još i 27 tisuća putnika u gradskoj luci.
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
PRINOS
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
LJUBLJANA - Europska središnja banka sastala se u četvrtak. Kako nema znakova promjena u monetarnoj politici (ECB će i u trećem tromjesečju održavati visoku razinu kupnje pandemijskih vrijednosnih papira od drugog tromjesečja), indeksi dionica postavljaju nove rekorde, slične američkim.
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
TURIZAM
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
PODGORICA - Na Crnogorskom primorju gostiju nema. Organizovanih dolazaka turista nema i stanje je mnogo lošije nego 2019. godine.
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
METALI
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
ZAGREB - Cijene osnovnih metala, procjenjuje Svjetska banka, u prosjeku će ove godine biti 36 posto više nego lani, ali u 2022. godini trebale bi se vratiti, "jer će ublažiti neka ograničenja u ponudi".
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
LONDON - Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer ulagači nisu htjeli previše riskirati zbog jačanja inflacijskih pritisaka u najvećim svjetskim gospodarstvima, što bi moglo navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE