GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uvođenjem viza Hrvatska gubi između 5 i 20% turista iz Turske i Rusije

Uvođenjem viza Hrvatska gubi između 5 i 20% turista iz Turske i Rusije
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2013 / 18:59
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Zbog usklađivanja hrvatskog viznog režima sa standardima Europske unije, ruski i turski turisti, državljani izvan te integracije, od 1. travnja za ulazak u Hrvatsku trebaju vize. Do ukidanja suspenzije viznog režima dolazi tri mjeseca uoči pristupanja Hrvatske EU-u, a turistički djelatnici s krajnjeg juga Hrvatske predviđaju da bi zbog uvođenja viza mogli izgubiti od pet pa sve do 20 posto posjetitelja iz Turske i Ruske Federacije, poznatih po dobroj potrošnji.
Iz Ministarstva turizma RH najavili su kako će, zbog značenja ruskog tržišta, odakle se posljednjih godina bilježi stalan dvoznamenkasti rast turističkog prometa, Hrvatska nastojati maksimalno skratiti postupak izdavanja viza, piše Slobodna Dalmacija.

- Za ulazak u Hrvatsku ruskim će se državljanima vize izdavati u pravilu do pet dana od primitka zahtjeva, uz mogućnost izdavanja višekratnih viza, te nepromijenjen iznos pristojbe od 35 eura.

Odlukom Vlade RH od 1. siječnja 2013. godine do datuma ulaska Hrvatske u EU svim strancima nositeljima schengenskih isprava, za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak nije potrebna dodatna hrvatska viza – kažu iz Ministarstva turizma i navode podatke HTZ-a prema kojima su u 2012. godini turisti iz Rusije ostvarili 1,8 milijuna noćenja, ili gotovo 170 tisuća noćenja više nego 2011., što ih čini desetim najvažnijim emitivnim tržištem.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ne vjeruju u pad prometa s ruskog i turskog tržišta i poručuju kako su se pravodobno pripremili za novi vizni režim:

- Ministarstvo radi na povećanju broja mjesta za izdavanje viza kao i osoba koje će zaprimati zahtjeve. Nakon 31. ožujka primjenjivat će se Sporazum između Vlada RH i Ruske Federacije o uzajamnim putovanjima državljana, prema kojemu će se zahtjevi za vizu, radi turističkog posjeta, obrađivati u roku pet radnih dana od datuma primitka dokumentacije.

Kad je riječ o turističkim putovanjima, sukladno Sporazumu, Veleposlanstvo može izdavati jednokratne vize za skupna ili pojedinačna turistička putovanja. U tom slučaju, zahtjevu za vizu treba priložiti turistički vaučer ili odgovarajuću potvrdu o prihvatu stranog turista i uplaćenom pologu – pojašnjavaju iz MVEP-a.

Također najavljuju nastavak suradnje s turističkim agencijama akreditiranima pri Veleposlanstvu RH u Moskvi koje posreduju u podnošenju zahtjeva, te suradnju s vanjskim pružateljima usluga, poput viznih centara koji će posredovati u zaprimanju zahtjeva i ishođenju viza.

Ministarstvo vanjskih i eruopskih poslova planira ruskim državljanima omogućiti posredno podnošenje zahtjeva za vizu na teritoriju čitave Ruske Federacije.

Kad su pak u pitanju turski državljani, radi osiguravanja brzog izdavanja viza, u Veleposlanstvu RH u Ankari i Generalnom konzulatu RH u Istanbulu radi se na proširenju postojećih prostora za zaprimanje zahtjeva za vize, osiguravanju informatičke infrastrukture te slanju dodatnih konzularnih službenika.

Na važnost ruskog i turskog tržišta ukazuju i iz Turističke zajednice Grada Dubrovnika:

- U Dubrovniku u 2012. godini gosti iz Rusije bili su peti na top listi nacionalnosti, sa 17.497 dolazaka (5 posto više) i 128.050 noćenja (7 posto više). Gosti iz Turske našli su se na 13. mjestu top ljestvice za 2012. sa 25.636 dolazaka ili povećanjem od 9 posto u usporedbi s 2011. - navodi Jelka Tepšić, glasnogovornica TZ, navodeći da zasad nemaju najava o otkazivanjima najavljenih letova iz Ruske Federacije, već, naprotiv, pojačan interes za letove prema Dubrovniku s popularnih 'last minute' tržišta.

Tagovi: hrvatski turizam, Turska, Rusija, Hrvatska turistička zajednica, Dubrovnik, Jelka Tepšić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: HT i Optima u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Optima u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Rast indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je pratio ipak nešto veći obujam trgovine.
Dolar jača uoči sjednice Feda
FOREX
Dolar jača uoči sjednice Feda
LONDON - Tečaj dolara u srijedu je ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima uoči sjednice američke središnje banke Fed.
Oko 25.000 zaposlenih u hotelskim kompanijama zainteresirano za cijepljenje
INTERES
Oko 25.000 zaposlenih u hotelskim kompanijama zainteresirano za cijepljenje
ZAGREB - Oko 25 tisuća zaposlenika domaćih hotelskih kompanija zainteresirano je za cijepljenje protiv koronavirusa, što je oko 70 posto stalno zaposlenih u djelatnosti pružanja usluga smještaja, navodi se uz ostalo u novom broju biltena Hrvatske udruge turizma (HUT).
Agram koncern najveći dobitnik 2020. godine
ANALIZA
Agram koncern najveći dobitnik 2020. godine
ANALIZA - Mogli smo vidjeti mnogo zanimljivih i nepredvidivih događaja: od potresa, promjene na vrhu vodećih osiguravatelja pa sve do neizbježnog ubrzanja trenda digitalizacije. Također dojma smo da osiguranja polako postaju naš izvozni proizvod u EU.
Gospodin Fin: na osobnim računima u mirovinskim fondovima građani imaju 125 milijardi kuna
OMOGUĆAVAJU MIROVINSKI FONDOVI
Gospodin Fin: na osobnim računima u mirovinskim fondovima građani imaju 125 milijardi kuna
ZAGREB - U ovom trenutku na osobnim računima svih članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova ukupno je 125 milijardi kuna, pokazuje Hanfino izvješće za 2020. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE