GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uvoz dijamanata u BiH uzletio 28 puta

Uvoz dijamanata u BiH uzletio 28 puta
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2018 / 08:18
Autor: SEEbiz / Nezavisne novine
BANJA LUKA - Uvoz dijamanata, dragog kamenja, bisera i svile u BiH enormno je porastao, pa je tako u 2017. godini u BiH uvezeno 28 puta više dijamanata nego godinu ranije, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

"Uvoz dijamanata porastao je sa 166.250 KM na 4.711.150 KM, dragog kamenja na 9.559.230 KM sa 506.220 KM, uvoz bisera je porastao za 964.450 KM, dok je uvoz svile porastao sa 151.425,25 KM na 409.363, 04 KM", istakli su u UIO.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar, istakao je da su kamate na oročenu štednju koje banke nude niske te da građani ulažu novac u stvari koje ne gube vrijednost.

"Građanima se više ne isplati da ulažu novac u banke pa ulažu u neke stvari koje će u perspektivi biti još puno vrednije i koje ne gube na vrijednosti, kao što su zlato, dijamanti, nekretnine, drago kamenje i drugo", ocijenio je Duduković.

Istakao je da je baza uvoza dijamanata u 2016. godini bila veoma niska te da je porast, kako kaže, donekle razumljiv.

"Ovaj iznos od nešto preko 166.000 maraka je bio niska baza vrijednosti svega nekoliko dijamanata, te kada se gledaju brojke, porast uvoza na preko četiri miliona se čini znatno većim, ali kada se pogleda sa aspekta vrijednosti dijamanata i nije tako visok", pojasnio je Duduković.

Ekonomista Igor Gavran kazao je da postoji mogućnost da je riječ o reeksportu i da sve ne ide u BiH, te da su u pitanju određene trgovinske aktivnosti.

"Razlika između bogatih i siromašnih je sve ekstremnija, te ona mala grupa bogatih ljudi, čiji su prihodi san za prosječnog građanina, uzima visokovrijedne predmete, koje je onda mnogo jednostavnije negdje prebaciti nego gotov novac", rekao je Gavran i dodao da su dijamanti idealni za takve radnje.

Procijenio je da, kada je u pitanju porast uvoza svile, vjerovatno riječ o trendovima i potrebama tekstilne industrije za nekim luksuznijim odjevnim predmetima te vrste.

"Postoji mogućnost da je neko od naših proizvođača pronašao tržište za svilene odjevne predmete pa želi da takve predmete izveze", pojasnio je Gavran.

Istakao je da je i ranije bilo značajnijih porasta uvoza luksuzne robe u odnosu na nizak životni standard u BiH.

Tagovi: Uvoz dijamanata u BiH, dijamanti, Predrag Duduković, Igor Gavran
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE