GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uvoz goveđeg mesa u samo tri godine uzletio 91%

Uvoz goveđeg mesa u samo tri godine uzletio 91%
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2016 / 10:28
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
OSIJEK - U samo tri godine, od 2012. do 2015., uvoz goveđeg mesa u Hrvatsku iz drugih članica EU-a povećan je za nevjerojatnih, katastrofalnih 91 %. Najviše ga uvozimo iz Nizozemske, Poljske, Danske, Njemačke.
Istovremeno, naša proizvodnja govedine u tom vremenu pala je za 10 %, a u posljednjih 10 godina izgubili smo više od 80.000 krava, što je desetkovalo naš govedarski fond koji se lani sveo na 174.000 grla. A samo tri godine prije, 2012., iznosio je 191.000 grla...

Godine 2012. uvozili smo 9077, a lani, samo tri godine kasnije, 17.369 tona tog mesa, što je skok za famoznih 91 %. Istina, povećali smo i izvoz koji je 2015. dosegnuo 5789 tona, a što je tri puta manje od uvoza. Znači, na tri uvezena kilograma govedine ide tek jedan izvezen kilogram domaćeg goveđeg mesa. Najviše izvozimo u Italiju koja obožava naš milanski rez, top u kvaliteti i cijeni govedine, potom u Sloveniju, Austriju... I u ovoj priči – naša posla; mi izvozimo najkvalitetnije dijelove govedine poput milanezea, a uvozimo jeftinije, nekvalitetnije dijelove poput juneće i teleće prednje četvrti koje su, za utjehu, prihvatljivije džepu našeg prosječnog potrošača. Podaci su to Croatiastočara čiji direktor Branko Bobetić uzroke tolikog, 91-postotnog uvoza goveđeg mesa, najviše svježe junetine i teletine te nešto govedine za preradu, pojašnjava "sistemom spojenih posuda" u trendovima u govedarstvu pri kojima nam je povećan izvoz mesa, a domaća proizvodnja govedine nam je pala, prenosi Glas Slavonije.

- Uzročno-posljedični rezultat tih kretanja je taj, 91-postotni rast uvoza govedine u tri godine - kaže Bobetić.

Pala nam je domaća proizvodnja teletine, ali zato raste njen uvoz iz Nizozemske. Osim što smo u 10 godina izgubili više od 80.000 krava, problem je i telad koje nemamo dovoljno, pa se njena nabava bazira na uvozu. U Croatiastočaru postavljaju pitanje kako zaustaviti sve te negativne trendove u govedarstvu.

– Europa uspijeva sačuvati svoj broj krava i povećava proizvodnju i mesa i mlijeka, a mi imamo obrnute trendove - ističe Bobetić.

- Toliki uvoz živa je propast za domaću proizvodnju. Meso što valja izvozimo van, jedu ga drugi, a mi uvozimo tuđe nekvalitetnije. Mi jedemo ono što drugi neće - negoduje Zoran Markić iz Đurđanaca čija je obitelj s više od 800 grla u tovu među najvećim tovljačima u Đakovštini i šire.

Uvoz govedine bilježi gotovo stopostotni rast, a našu govedinu krasi nadaleko poznata lijepa svijetloružičasta boja kojom visoko kotiramo u odnosu prema drugima. Rezultat je to našeg neforsiranja težine, a time ni starosti utovljene junadi u odnosu na, primjerice, onu u Njemačkoj, pa i Francuskoj, Austriji, Irskoj... Mi koljemo utovljenu junad težine oko 550, a Nijemci junad od oko 700 kg težine, što znači i veće starosti. – Sama, manja starost našega goveda daje tu, nadaleko poznatu svijetloružičastu boju našem goveđem mesu i zato Talijani upravo cijene naš milaneze koji nije jako zamašćen, krasi ga prelijepa boja, a potrošač to zna honorirati - kaže Bobetić.

Za predsjednika Udruge za uzgoj i tov junadi Baby Beef Tonija Raiča, velikog tovljača s dvije tvrtke, skok uvoza govedine na 91 % u samo 1000 dana potpuni je poraz domaćeg govedarstva.

- Drastično pada i broj grla i broj proizvođača. Praktički, na djelu je pogubljenje i matičnog stada i tova, svih segmenata ove proizvodnje uopće - negoduje Raič.

Uvoz jeftinoga, nekvalitetnijeg od našeg, dodaje, dopustila je država koja se oglušila o upozorenja proizvođača o nelogičnostima u proizvodnji, uvozu i izvozu goveđeg mesa. – Mi proizvođači tu ne možemo ništa, mi smo najnekonkurentniji u Europi po pitanju junećeg, goveđeg mesa - upozorava Raič i proziva državu da ona dosad taj problem nije locirala.

Tagovi: uvoz goveđeg mesa, govedina, meso, uvoz mesa
PROČITAJ I OVO
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
GUŽVE
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
SPLIT - Zrakoplovi i putnici polako, ali sigurno vraćaju se u splitsku zračnu luku, u kojoj se za vikend očekuje deset tisuća putnika, a tome treba pribrojiti još i 27 tisuća putnika u gradskoj luci.
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
PRINOS
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
LJUBLJANA - Europska središnja banka sastala se u četvrtak. Kako nema znakova promjena u monetarnoj politici (ECB će i u trećem tromjesečju održavati visoku razinu kupnje pandemijskih vrijednosnih papira od drugog tromjesečja), indeksi dionica postavljaju nove rekorde, slične američkim.
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
TURIZAM
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
PODGORICA - Na Crnogorskom primorju gostiju nema. Organizovanih dolazaka turista nema i stanje je mnogo lošije nego 2019. godine.
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
METALI
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
ZAGREB - Cijene osnovnih metala, procjenjuje Svjetska banka, u prosjeku će ove godine biti 36 posto više nego lani, ali u 2022. godini trebale bi se vratiti, "jer će ublažiti neka ograničenja u ponudi".
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
LONDON - Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer ulagači nisu htjeli previše riskirati zbog jačanja inflacijskih pritisaka u najvećim svjetskim gospodarstvima, što bi moglo navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE