GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uz Himnu slobode i vatromet svečano otvoren Pelješki most

Uz Himnu slobode i vatromet svečano otvoren Pelješki most
MOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2022 / 23:19
Autor: SEEbiz
KOMARNA - Pelješkim mostom prometno je povezan jug Hrvatske s ostatkom države, a povijesni događaj obilježavao se tijekom cijeloga dana programom koji se odvijao s dviju strana mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna.

Samo svečano otvaranje "svehrvatskog projekta" mosta počelo je u 20.15 na odmorištu Komarna. Nakon što se mostom provozala Rimčeva Nevera i Niko Pulić, a nakon njih motoristi hrvatski veterani, državni je vrh prisustvovao blagoslovu mosta.

Lijepo je zaista biti ovdje, svi su zadovoljni, rekao je za N1 nakon svečanog otvaranja Pelješkog mosta potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“Mislim da je ovo velik događaj, velik dan za Hrvatsku, spojili smo Hrvatsku. Pelješki most je projekt koji ujedinjuje, koji je nadstranački, daje nadu, vjeru i optimizam našim ljudima. Na neki način smo završili borbu za samostalnost, spojili teritorij. Radimo velike stvari”, rekao je Butković te još jednom je zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu.

Premijer Andrej Plenković u utorak je na otvorenju Pelješkog mosta poručio kako je to povijesni dan za Hrvatsku te uputio zahvalu svima izvođačima i vladama koje su radile na realizaciji projekta za koji je rekao da je projekt ponosa kojim je spojen jug Hrvatske s ostatkom zemlje.

"Ovo je povijesni dan za Hrvatsku. Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Radosti što smo ostvarili projekt koje uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadasve nadstranački. Ovo je projekt generacije, projekt ponosa. Ponosa zbog toga što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin spajanja hrvatskog teritorija, spajanja juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje", poručio je.

To je potez, istaknuo je premijer na svečanosti na odmorištu Komarna s kopnene strane Pelješkoga mosta, koji je u ravni s ključnim trenucima koje su nam priuštili hrvatski branitelji, kada se oslobađala Hrvatska, kada se kreirala hrvatska sloboda.

"Ovo je potez generacije koji dolazi u trenutku kada smo znali iskoristiti ono za što smo se zalagali proteklih 30-ak godina", dodao je te ustvrdio da je projekt realiziran skladno "u pogledu političke volje i odlučnosti da ga realiziramo".

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u utorak na svečanosti otvorenja Pelješkog mosta kako je taj most podignut u interesu Hrvatske i njenih ljudi, ali nikome u inat te je u govoru poslao poruke zajedništva.

"Pelješki most podignut je u interesu Hrvatske i njenih ljudi, ali nikome i nikad u inat, nikome na štetu, naročito ne u inat ili na štetu Bosne i Hercegovine", rekao je Milanović.

Dodao je kako bismo tako razmišljali i da BiH i nije domovina i hrvatskog naroda, domovina naše braće i sestara bez čijeg ratnog doprinosa također ne bismo bili na ovome mjestu.

Tagovi: Pelješki most, Oleg Butković, andrej Plenković, Hrvatske ceste, China Road and Bridge Corporation, Josip Škorić
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE