GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Užas u dolini Neretve: Vinova loza i nasadi lubenice pod vodom

Užas u dolini Neretve: Vinova loza i nasadi lubenice pod vodom
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2023 / 12:37
Autor: SEEbiz / HRT
METKOVIĆ - Nakon obilnih kiša i visokih vodostaja na području Neretvanske doline, utvrđuje se šteta na poljoprivrednim kulturama.

Najviše je uništena vinova loza u Staševici i Pojezerju, a pretpostavlja se da nema spasa ni jednogodišnjim biljkama. Inače, za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 4 milijuna eura.

Jedanaest milijuna čokota vinove loze raste na području Vrgoračko-neretvanskog jezera. Tijekom nedavnih poplava većina ih je bila potpuno prekrivena vodom.

- Voda ne otiče, slabo otiče i od ovoga sve skupa što je bilo pod vodom ja mislim neće biti ništa. Ovo je sve propalo, rekao je Petar Zloić za HRT.

Poduzimaju se mjere zaštite kako bi se spasilo što se spasiti može.

- Ovo je bacanje novaca po meni. Eto, ja imam i moja obitelj skoro trideset tisuća čokota. Od tih trideset tisuća sigurno ih je jedno šesnaest, sedamnaest tisuća potonulo, dodao je Zloić.

- Velika sredstva se sad moraju ulagati u pojačano zaštićivanje loze što će im pričiniti dodatne troškove, a vidite i sami i mi kao općina ćemo imati velike štete s obzirom na to da će ovi putevi propast koje mi redovno održavamo i nasipamo, kazao je Boro Dominiković, načelnik općine Pojezerje.

U Staševici su neki čokoti loze još pod vodom, a jednogodišnje kulture potpuno su uništene. Ovaj nasad lubenica jednim dijelom postao je rijeka.

- Jednostavno ogromna količina vode i neće se ubrati vjerojatno s ove površine ništa, izjavio je Đani Sikirić.

Povjerenstvo za procjenu štete konačne će zaključke donijeti tek kada se voda povuče i završe inkubacijski procesi.

- Pretpostavljam da će to biti moguće utvrditi tek za nekih petnaestak dana kad ćemo onda poduzeti daljnje korake, poručio je Ivan Marević, zamjenik gradonačelnika Ploča.

Očekuje se proglašenje elementarne nepogode, ali i izgradnja dodatnog tunela koji bi omogućio brži protok vode u more.

- Hrvatske vode su po informacijama koje imam u postupku studije utjecaja na okoliš za tunel Birina, to bi bio tunel dužine 3,8 kilometara i protoka 60 kubnih metara po sekundi, dodao je Marević.

Vinogradari kažu da takvu količinu padaline u ovo doba godine ne pamte. Ističu da će šteta znatno smanjiti prihode, nekima nažalost jedine.

Tagovi: dolina Neretve, lubenice, vinova loza, Marija Vučković, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE