GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valentićev sin traži stečaj Konzuma

Valentićev sin traži stečaj Konzuma
ZANIMLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2017 / 11:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nikica Valentić i Ivica Todorić već su više od tri desetljeća relativno bliski poznanici, poslovni suradnici i ljudi čije su se biografije i putevi često ispreplitali otkako je Hrvatska postala samostalnom državom.

Sad se čini da je upravo sin Nikice Valentića uveo Konzum i Agrokor u novi krug problema. Naime, osnivači tvrtke Ovum d.o.o. koja je zatražila stečaj Konzuma su Perfa-bio iz Donje Stubice i Ivan Valentić iz Zagreba. Stečaj se pokreće zbog prezaduženosti Konzuma i duga od 9,5 milijuna kuna. 

- Vjerovnik ima tražbinu prema dužniku u iznosu od 9.575.159,67 kuna uvećano za zakonsku zateznu kamatu od dana dospijeća pojedinih iznosa koji se temelji na Ugovoru o kupoprodaji odnosno za isporučenu, a neplaćenu robu, stoji u prijedlogu za pokretanje stečaja.

Tvrtka Ovum osnovana je 2014. te je u 2015. ostvarila 67 milijuna kuna prihoda, zapošljava 11 radnika. U zahtjevu za stečaj tvrtka Ovum kao dokaz za svoje tvrdnje prilaže izvod otvorenih stavaka Raiffeisen factoringa od 29. ožujka 2017., bilancu dužnika (Konzuma), popis imovine i obveza dužnika i zaključke provedenog sudskog vještačenja. 

Veze Todorića i Valentića intenzivirale su se 90-ih godina kada počinje utakmica za najvrjednije hrvatske kompanije. Nikica Valentić tada je bio predsjednik Vlade koja je u ratnim godinama provela stabilizacijski program dok je Ivica Todorić bio poduzetnik u usponu, ni izbliza tako moćan kao danas kad ga neki nazivaju i vladarem Hrvatske u sjeni. 

Te 1994. godine Ivica Todorić je dobro tržio. Bila mu je to valjda jedna od najvažnijih godina otkako se bavi biznisom. Kupio je 79 posto Leda, 81 posto Unikonzuma, 54 posto Bobisa, 77 posto Silos-Mlinova Vinkovci i 84 posto Solane Pag, sve zahvaljujući kreditima Zagrebačke banke odobrenim na temelju stare devizne štednje, što je bila pogodnost nezamisliva običnim građanima. Sljedeće, 1995. godine Agrokor je prerastao u koncern. Iste je te godine počeo pohod Agrokora na poljoprivredno-industrijske kombinate i to kupnjom 20,3 posto dionica PIK-a Vrbovec. Ta mesna industrija bila je itekako važna etapa za Agrokor je je u ta ratna vremena jedina imala certifikate za izvoz u Sjedinjene Države.

Priču s PIK-om Vrbovec nakon mnogih je preokreta Todorić finalizirao tek 2005. godine, no to je za ovu priču manje važno.

O odnosima Valentića i Todorića dosta se toga zna. Tako nije ostalo nezabilježeno da je u prizemlju zgrade Kreditne banke Zagreb, Nikica Valentić otvorio svoje poduzeće, kad je napustio mjesto premijera. Također, godinama kasnije Valentićeve tvrtke poslovale su s Agrokorom. Njegova Niva inženjering, često u problemima s likvidnošću, bila je stalan korisnik Agrokorovih zajmova. Poslovna "idila" trajala je uz veće ili manje poteškoće sve do prije pet godina kad je Valentić hrabro, pomalo i preoptimistično, krenuo u posao sa stanovima na Črnomercu što je doživjelo epilog o kojem ste čitali na početku ovoga teksta.

Todorić i Valentić dio su šireg kruga ljudi, bivših i sadašnjih dužnosnika, poslovnih ljudi, profesora i liječnika koji se privatno druže. Osim Valentića i Todorića, u tom su društvu i Franjo Gregurić, Mladen Vedriš, Mirko Barišić, Branko Mikša, Antun Kovačev, Božo Prka, Marina Matulović Dropulić i još neki ljudi, poznati s naslovnih stranica iz 90-ih godina.

Prošloga ljeta mnoge je iznenadila informacija prema kojoj vjerovnici Črnomerec centra, građevinske tvrtke preko koje je bivši premijer Nikica Valentić pokušao ostvariti projekt sa 600 stanova na zagrebačkom Črnomercu, prijavljuju svoje višemilijunske tražbine među kojima se posebno ističe nedavna prijava predsjednika uprave Agrokora Ivice Todorića. Vjerovnici Črnomerec centra d.o.o,  početkom veljače prihvatili su izmijenjen plan restrukturiranja tvrtke, a među vjerovnicima koji su bili protiv tog plana izdvaja se država koja potražuje više od 1,9 milijuna kuna. Protiv predloženog plana bilo je i Ministarstvo financija, ali ne i Agrokor, potencijalni partner Črnomerec centra koji potražuje više od 36,8 milijuna kuna.

Tagovi: Nikica Valentić, Konzum, Agrokor, Ovum d.o.o., Ivica Todorić, Zlatko Mateša, Ledo, Unikonzum, Jamnica, Zvijezda
PROČITAJ I OVO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
VINO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
POREČ - Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
GUŽVE
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
PULA - Da se sezona pomalo ipak zakuhtava najbolje pokazuje intenzivan promet na istarskim graničnim prijelazima.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
OČEKIVANJA
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
SPLIT - Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE