GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika koalicija izgledna opcija nakon idućih izbora

Velika koalicija izgledna opcija nakon idućih izbora
SCENARIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2014 / 19:41
Autor: Ivan Brodić
KOLUMNA - Mogućnost kako bi bilo tko iz aktualne političke nomenklature mogao ponuditi rješenje izlaska Hrvatske iz ekonomske krize ravna je mogućnosti po kojoj bi Vladimir Putin, u najavljenoj rekonstrukciji ruske vlade, premijersku funkciju dao proslavljenom šahistu i disidentu Gariju Kasparovu.
Nije ovdje izuzetak niti Tomislav Karamarko i ekipa iz njegova okruženja, koja se spominje kao sposobna za izvlačenje našega gospodarstva iz krize. Kritičari nisu propustili zamijetiti kako kadroviranje i nije mnogo različito od ranijih vremena, sve s potpisom doajena državne intervencije zvane pretvorba, kakva je provedena u nas, Đure Njavre.

Politička je komponenta, također, suspektna. Naime, za ključne poteze gospodarske politike bit će potrebna politička volja, a HDZ će teško sam sastavljati vlast nakon slijedećih izbora, barem tako sada procjene govore. Dodajmo tome kronični problem naše političke scene. I u HDZ-u sve vrvi od kadrova s političkom i ekonomskom formacijom u prošlome sustavu. Zato mnogi analitičari postavljaju pitanje, bi li im odgovarale neke značajnije promjene u javnim službama, jer kako bi nagrađivali koalicijske partnere i stranačku vojsku? Upravo će reforma javnih službi označiti početak ekonomske reforme koju najavljuju.

Velika koalicija ili široka nacionalna koalicija za te bi probleme mogla biti rješenje. U većini zemalja, poput Njemačke, gdje je provedena, pokazala se kao izvrsna politička platforma za izvlačenje zemlje iz ekonomskih poteškoća. Širi konsenzus ključnih aktera anulirao bi potrebu političke trgovine proračunskim novcem, ali i stvorio platformu za rješavanje sustavnih problema koje vrlo često koče klijenti velikih stranaka. Na ruku tome mogla bi ići i nedavna izjava predsjednika Sabora Josipa Leke kako je ekonomski smjer Hrvatske već nekoliko desetljeća potpuno pogrešan i kako će za rješenje biti potrebni hrabri potezi.

Drugo rješenje, ne nužno odvojeno od prvoga, prije nego li nam to zbog ruba bankrota i prekomjernog deficita nametne Trojka, bila bi tehnokratska vlada s jasnim parlamentarnim uputstvima i mandatima, kao što je to bila recimo vlada Marija Montija u Italiji. Veseli, stoga,  hrabrost Tomislava Karamarka, uvjetovana najvjerojatnije konzultacijama s najmoćnijom euro pučankom Angelom Merkel, kojoj je u interesu promjena ekonomskog smjera naše zemlje jer Njemačka je umorna (ili barem većina njenih građana) od solidarnosti s gubitašima (njena industrija, doduše, time čuva vlastito tržište, no to je druga tema).

Karamarko je ljetos najavio kako će za sebe zadržati neku od ključnih funkcija u Saboru, pokušavajući stvoriti široki konsenzus za mandat koji bi Sabor trebao dati tehnokratskoj vladi HDZ-a. Kao savjetnika ovoga političkog projekta angažirali su čelnika jednog od najznačajnijih i najutjecajnijih njemačkih ekonomskih instituta, IFO instituta, Klausa-Petera Willscha. Kao premijer se, u kuloarima, kao što je to bio slučaj i u Italiji, spominje jedan vrlo moćni hrvatski bankar.

Jezgra ovoga projekta, koju predvodi Domagoj Ivan Milošević, prema naputcima IFO instituta predložila je već neke sasvim, za naše prilike uvjetovane političkom formacijom socijalizma, atipične prijedloge koji se oslanjaju na državu kao servis, a ne na državu kao tutora. Spomenimo samo poticaje za samozapošljavanje u vidu smanjenja porezne presije za tako samozaposlene. Dapače, Wilisch smatra, kažu u HDZ-u, kako je ključ početka izlaska Hrvatske iz krize smanjenje broja nezaposlenih i dokidanje deflacije kroz povećanu osobnu potrošnju koja bi generirala proizvodnju.
Ipak, u HDZ-u su najavili kako je sve ovo tek jedna od opcija. Za nadati se kako ovaj projekt nije tek politički marketing, jer prema mišljenju mnogih to je možda posljednji vlak koji će, srednjeročno, proći našim kolosijekom prije uvođenja nekog oblika financijskog protektorata Trojke. Angažiranje Willscha ipak govori kako se s ovim projektom ozbiljnije računa.

Upozorenja kolega novinara i analitičara proteklih tri do četiri godine govorila su kako će ova zemlja brzo izgubiti finacijski i ekonomski suverenitet. Čini se kako smo vrlo blizu tome trenutku. Posljednja prilika koju dobijamo ovim projektom, s poluslužbenim blagoslovom Berlina, ne bi smjela biti propuštena radi nemogućnosti postizanja konsenzusa oko smjera buduće vlade u Saboru, ma tko bio u poziciji formirati većinu.  Ako im je doista ova zemlja važnija od stranačkih preferencija kako vrlo često govore.

Tagovi: velika koalicija, Tomislav Karamarko, Josip Leko, Klaus-Peter Willsch, Đuro Njavro, Domagoja Ivan Milošević, Ifo institut
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX blizu 2.000 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX blizu 2.000 bodova
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ojačali oko jedan posto, ostvarivši dobitke drugi dan zaredom, a pritom je u fokusu investitora bila dionica Valamar Rivijere.
HNB intervenirao na deviznom tržištu otkupom 120 milijuna eura
INTERVENCIJA
HNB intervenirao na deviznom tržištu otkupom 120 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatska narodna banka je intervenirala na deviznom tržištu te je u cilju očuvanja stabilnosti tečaja kune od poslovnih banaka otkupila 120 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,497346 kuna za jedan euro, čime je u domaći financijski sustav "ubrizgala" 900 milijuna kuna.
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
GOSTI
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
PODGORICA - Crna Gora je spremna za predstojeću turističku sezonu i očekivanja su da će ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019.
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
MASLINE
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
SARAJEVO - Maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet opgdina uvećana za više od tri puta.
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE