GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika pobjeda kripto industrije: SEC omogućio stvaranje ether ETF-ova

Velika pobjeda kripto industrije: SEC omogućio stvaranje ether ETF-ova
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2024 / 07:33
Autor: Siniša Malus
WASHINGTON - Komisija za vrijednosne papire (SEC) je u četvrtak odobrila promjenu pravila koja bi utrla put ETF-ovima koji kupuju i drže ether, jednu od najvećih svjetskih kriptovaluta.

Odluka dolazi manje od šest mjeseci nakon što je Komisija za vrijednosne papire odobrila bitcoin ETF-ove. Ta su se sredstva pokazala velikim uspjehom za industriju, s neto priljevima koji već premašuju 12 milijardi dolara, prema FactSet-u.

Kraj svibnja dugo je bio označen kao potencijalni datum odluke za ether fondove jer se podudarao s rokom za SEC da odluči može li VanEck Ethereum ETF nastaviti.

Mnoge tvrtke koje sponzoriraju bitcoin ETF-ove — uključujući BlackRock, Bitwise i Galaxy Digital — također su započele proces pokretanja ether fonda.

Cijena ethera porasla je samo 2%, iako slijedi porast od 20% od početka tjedna u iščekivanju odluke od četvrtka. Neki ulagači također mogu biti na pauzi, budući da SEC-ovo odobrenje promjene pravila ne jamči da će se pokrenuti sva sredstva.

Konkretno, nalog SEC-a odobrava zahtjeve raznih burzi za uvrštavanje osam različitih ether fondova. Nalog tehnički ne odobrava sama sredstva niti određuje datum za početak trgovanja ETF-ova.

Očekuje se da će Ether ETF-ovi biti manji, barem u početku, od svojih bitcoin parnjaka. Grayscale Ethereum Trust trenutno ima oko 11 milijardi dolara imovine, mnogo manje od onoga što je bio bitcoin fond tvrtke prije konverzije.

Odobrenje ether ETF-ova znak je da bi stav SEC-a prema kriptovalutama mogao omekšati nakon niza pravnih sukoba. Agencija je 2023. izgubila parnicu protiv Grayscalea koja je potaknula odobrenje bitcoin proizvoda.

SEC-ovo nastojanje da regulira kriptovalute također je pod lupom političara. Senat je prošli tjedan donio odluku o povlačenju biltena osoblja SEC-a o računovodstvenim pravilima za digitalnu imovinu.

Ether je druga najveća kripto imovina i postao je nešto poput blue chip coin-a zajedno s bitcoinom, iako je njegova ponuda vrijednosti izrazito drugačija. Dok se na bitcoin prvenstveno gleda kao na dugoročnu pohranu vrijednosti, ulaganje u ether smatra se sličnijim ulaganju u ranu tehnologiju. Ether token pokreće mrežu Ethereum koja pokreće različite aplikacije, poput projekata decentraliziranog financiranja (DeFi), nezamjenjivih tokena (NFT) ili tokenizacije imovine stvarnog svijeta poput robe, vrijednosnih papira, umjetnosti, nekretnina i više.

Prijave odobrene u četvrtak ne odnose se na druge kripto projekte na mreži Ethereum, rekao je Richard Kerr, partner u odvjetničkoj tvrtki K&L Gates.

Tagovi: kripto, ether, kriptovalute, ether, bitcoin, sec
PROČITAJ I OVO
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
BRODARI
Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
LONDON - BDI Index, lavni indeks pomorskog prijevoza Baltičke burze, koji prati stope za brodove koji prevoze suhu rasutu robu, dosegao je u četvrtak najvišu razinu u jednomjesečnom razdoblju, podržan višim stopama u svim segmentima plovila.
Restorani u Dubrovniku stolovima blokirali prolaz pješaka, Grad im otkazao ugovore
NERED
Restorani u Dubrovniku stolovima blokirali prolaz pješaka, Grad im otkazao ugovore

DUBROVNIK - Nakon što su prošlog tjedna otkazani ugovori o zakupu sedam javnih površina u dubrovačkoj povijesnoj jezgri, iz Grada Dubrovnika izvijestili su u četvrtak kako su otkazali javne površine za još četiri ugostiteljska objekta.

Katapultirana potražnja za etherom, evo zašto
KRIPTOVALUTE
Katapultirana potražnja za etherom, evo zašto
NEW YORK - Ether je upravo zabilježio jedan od svojih najjačih dana u kontekstu akumulacije od strane dugoročnih posjednika — naizgled iskoristivši prednost pada cijene od 2% tijekom 24 sata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE