GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika ulaganja u LTE tehnologiju imperativ za telekom operatere

Velika ulaganja u LTE tehnologiju imperativ za telekom operatere
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2014 / 21:41
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - Ericsson je objavio svoj već tradicionalni Mobility Report u kojem opisuje postojeće trendove na tržištu telekomunikacija i iznosi očekivanja.
Promet mobilnih mreža već godinama bilježi impresivne stope rasta s tim da podatkovni promet postaje sve zastupljeniji kako pametni telefoni i tableti dobivaju na važnosti. Kako bi mogli odgovoriti na zahtjeve za sve većim prometom, telekom operateri su primorani ulagati u kvalitetu i tehnologije koje nude veće brzine (LTE) te širiti svoje kapacitete.

U 1Q 2014 prodaja pametnih telefona je činila oko 65% ukupne prodaje mobitela, dok je u 1Q 2013 taj postotak bio oko 50%. Broj mobilnih pretplata je porastao za oko 35% YoY i dosegao 2,3 mlrd u prvom kvartalu. Ukupna mobilna penetracija na svjetskoj razini je iznosila oko 93%. Gledano po pojedinačnim tržištima, najvišu penetraciju je zabilježila Središnja i Istočna Europa (144%).

Sve regije bilježe kontinuirani rast mobilnih pretplata, iako su njegovi uzroci različiti za svako tržište. U regiji Azija i Pacifik, na primjer, na rast najviše utječu novi pretplatnici, dok je na nekim razvijenijim tržišta poput Sjeverne Amerike i Zapadne Europe glavni uzrok povećanje broja pretplata po korisniku.

U periodu od 2013. do 2019. se očekuje porast broja pretplata po prosječnoj godišnjoj stopi (CAGR) od 5%. Rast se očekuje za pretplate na pametne telefone (20% CAGR) te za mobilna računala / routere / tablete (15% CAGR), dok bi pretplate na osnovne telefone trebale padati po 7% CAGR.

U tom istom periodu se očekuje da ukupan promet (mjeren u EB/mjesec) raste po CAGR stopi od 44% i to najvećim dijelom pod utjecajem povećanog prometa podataka (48% CAGR), dok se za glasovni promet predviđa rast od nižih 4% CAGR. U 2013. je glasovni promet činio oko 15% ukupnog prometa, dok bi prema ovim podacima do 2019. njegov udio trebao pasti na oko 2%.

www.icapital.hr

Tagovi: mobilna telefonija, LTe tehnologija, mobilni internet, Ericsson, CAGR
PROČITAJ I OVO
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
DEMANTI
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival "Austrija goes Zrce" bio leglo zaraze za najmanje 94 Austrijanca oboljelih od covida-19, ističući da je u njihovoj karanteni sada 12 pozitivnih, ali nitko nije iz Austrije.
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i u četvrtak, četvrti dan zaredom, nakon poruka američke središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku i da je povećanje kamatnih stopa još uvijek daleko.
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
KAPITAL
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
ZAGREB - Uz snažnu ekspanziju pokretanu organskim rastom i akvizicijama, vrijednost dionice M+ Grupe u dvije se godine više nego utrostručila, a kompanija će svježi kapital iskoristiti za jačanje tehnološke nadmoći i nove akvizicije na zapadnim tržištima.
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini
RAST
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje djelomičnom oporavku kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta nakon poruka čelnika Feda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE