GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki Buffettov shopping u Japanu

Veliki Buffettov shopping u Japanu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2020 / 09:19
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Berkshire Hathaway, kompanija poznatog ulagača Warrena Buffetta, kupila je više od 5 posto udjela u svakoj od pet vodećih japanskih trgovačkih kompanija.

Riječ je o kompanijama Itochu Corp., Marubeni Corp., Mitsubishi Corp., Mitsui & Co. i Sumitomo Corp. Berkshire je potvrdio kako je stekao udjele u razdoblju od otprilike 12 mjeseci redovitim kupnjama na Tokijskoj burzi. Na temelju zaključnih cijena dionica u petak za trgovačke kuće, udjel od 5% u svakoj od njih mogao bi se procijeniti na oko 6,25 milijardi USD.

Japanske trgovačke tvrtke - poznate kao "sogo shosha" - konglomerati su koji u Japan, koji nema resursa, uvoze sve, od energije i metala do hrane i tekstila. Također pružaju usluge proizvođačima. Trgovačke kuće pomogle su rasti japansko gospodarstvo i pridonijele globalizaciji tamošnjeg poslovanja.

No kako su proširili trag u inozemstvo, postali su i ranjiviji na globalne probleme, poput financijske krize od prije desetak godina. Trgovačke kuće također se suočavaju sa sve većom konkurencijom fondova rizičnih kapitala i fondova privatnog kapitala.

Za Buffetta taj potez nije brza trgovina. Berkshire kaže da namjerava zadržati ulaganja dugoročno i da može povećati svoj udjel u bilo kojoj tvrtki do najviše 9,9%, ovisno o cijeni. Berkshire se obvezao da neće kupovati više od 9,9% udjela u bilo kojoj tvrtki, osim ako to ne odobri upravni odbor svake od trgovačkih tvrtki.

Pojašnjavajući svoje namjere za ulaganjem u trgovačke kuće, Berkshire je ukazao na svoju povijest dugoročnih, pasivnih udjela u tvrtkama poput Coca-Cole Co., American Express Co. i Moody's Corp., koje traju više desetljeća.

"Oduševljen sam što Berkshire Hathaway sudjeluje u budućnosti Japana i pet tvrtki koje smo odabrali za ulaganje," rekao je Buffett, dodavši da trgovačke kuće imaju mnogo zajedničkih ulagača širom svijeta.

"Nadam se da će u budućnosti možda postojati mogućnosti od obostrane koristi", rekao je Buffett.

Tagovi: Warren Buffett, Berkshire Hathaway, Itochu Corp., Marubeni Corp., Mitsubishi Corp., Mitsui & Co., Sumitomo Corp, Japan, japanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE