GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki interes za makedonske zelene obveznice

Veliki interes za makedonske zelene obveznice
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2023 / 13:24
Autor: SEEbiz
SKOPJE - Aukcija prvog izdanja zelenih obveznica Sjeverne Makedonije održana u utorak pokazala je ukupnu potražnju od 1,635 milijardi Mden, tri puta više od projicirane potražnje. Na aukciji su izdane zelene obveznice u vrijednosti od 10 milijuna eura, priopćeno je u utorak iz Ministarstva financija.

"Interes za ovaj novi financijski instrument koji smo uveli bio je zaista velik. Na aukciji je ponuđeno 1,635 milijardi denara, ali je, kako smo objavili, Ministarstvo financija izdalo zelene obveznice u vrijednosti od 600 milijuna denara. Interes su pokazale banke, financijske institucije, ali i fizičke osobe. To pokazuje da tržište kapitala zahtijeva nove, kreativne i inovativne instrumente koji će obogatiti ponudu i omogućiti ulagačima da prošire svoj financijski portfelj", rekao je ministar financija Fatmir Besimi.

Sredstva dobivena od prve emisije zelene obveznice, rekao je ministar, bit će usmjerena u Fond za energetsku učinkovitost u okviru Razvojne banke Sjeverne Makedonije, gdje će poduzetnici moći dobiti povoljna sredstva za svoje zelene investicije.

Izdane zelene obveznice imaju rok dospijeća od 2 godine i godišnju kamatnu stopu od 4,75 posto.

Prema Ministarstvu financija, zelene obveznice su vrijednosni papiri koji će se koristiti za investicijske projekte za zeleni razvoj. Njihov cilj je poticanje i podrška projektima za promicanje i zaštitu okoliša te financiranje ekoloških projekat

Tagovi: makedonske zelene obveznice, Makedonija
PROČITAJ I OVO
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
OPREZ
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
NEW YORK - Dugo očekivani bitcoin ETF-ovi pokrenuti su u siječnju, a financijski savjetnici su na putu – iako postupno – da ih usvoje, prema Samari Cohen iz BlackRocka.
Dolar ojačao prema košarici valuta, euro pod pritiskom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta, euro pod pritiskom
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla je jer američki Fed neće smanjiti kamate tako brzo kao što se očekivalo, dok je euro pod pritiskom zbog političke neizvjesnosti u Francuskoj.
Slovenija će dobiti nove Michelinove zvjezdice
RESTORANI
Slovenija će dobiti nove Michelinove zvjezdice
LJUBLJANA - Sljedeći tjedan u Ljubljani će se po peti put slaviti izbor restorana koji su ušli u poznati Michelinov kulinarski vodič za Sloveniju.
Otkriven budući izgled Kupara
LUKSUZ
Otkriven budući izgled Kupara
DUBROVNIK - Budući turistički kompleks Kupari smješten je šest kilometara od dubrovačkog Starog Grada. Projekt planira rekonstrukciju pet povijesnih hotela u jedinstven turistički kompleks s otprilike 400 kreveta.
U Srbiji se ponovno razmišlja o otvaranju rudnika litija Rio Tinto
LITIJ
U Srbiji se ponovno razmišlja o otvaranju rudnika litija Rio Tinto
BEOGRAD - Nakon što je Vlada Srbije prije dvije godine nakon velikih prosvjeda poništila sve ugovore i obustavila pripreme za pokretanje Rio Tintovog rudnika litija, sada se predsjednik Aleksandar Vučić sprema dati zeleno svjetlo za realizaciju projekta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE