GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu

Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2024 / 08:51
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!

Je li tržište još uvijek jeftino? Konkretno – Nova Ljubljanska banka?

"NLB ima omjer cijene dionice i dobiti po dionici P/E ispod 4, što znači da s prošlogodišnjom dobiti vraćamo investiciju za četiri godine, sve je dobit. Ukratko, čak i kad bi se dobit banke prepolovila, P/E bi imao osam, što još uvijek nije skupo za vodeću banku u regiji, a trenutno imamo povoljne vrijednosti i kod Krke, Petrola, Telekoma i Luke Koper”, rekao je RTV-u Slovenije Lojze Kozole, analitičar Ilirike.

Glavni razlog visokog rasta dionica NLB-a je visoka prošlogodišnja profitabilnost banke, koja je rezultat povećanja kamatnih stopa.

"Šestomjesečni EURIBOR danas iznosi 3,8 posto, au siječnju 2022. bio je negativan na minus 0,5 posto. Ovo visoko povećanje EURIBOR-a učinilo je 5,8 milijardi eura varijabilnih kredita koje drži NLB mnogo profitabilnijim. Za svaki postotni bod više EURIBOR znači oko 60 milijuna eura više kamata na te varijabilne kredite, a tu su i razlike u kamatnoj stopi za klijente, au kamatama koje banka nudi lani je zaradila 550 milijuna eura, što za 20 milijuna dionica NLB-a znači 27,5. eura po dionici."

Kozole dodaje: "Kao rezultat toga, u odnosu na prošlu godinu, ove godine u NLB-u su udvostručili prijedlog isplate dividende na 11 eura po dionici. Ujedno možemo spomenuti da je banka već dobro poslovala u 2022. godini i poslovat će pa i ove godine, pa može iu slučaju eventualnog NLB-ovog preuzimanja banke u regiji, i dalje očekujemo dobru razinu isplate dividende", dodaje Kozole koji je za MMC komentirao i aktualno makroekonomsko okruženje.

Njega karakterizira stalna visoka inflacija (uglavnom u SAD-u) i nizak gospodarski rast. Realni BDP porastao je samo 1,6 posto na godišnjoj razini u prvom tromjesečju, što je potaknulo strahove od deflacije.

Tagovi: ljubljanska borza, nlb, ljse, petrol, krka, telekom
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i u srijedu su nastavili rast, no likvidnost i dalje nije na visokoj razini.
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
VARAŽDIN - Samostalni radnički sindikat Varteksa donio je odluku kojom se štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom prekida te da danas radnici nastavljaju s radom.
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
DOBRE VIJESTI
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
ZAGREB - Odlične vijesti za Hrvatsku kao turističku destinaciju stižu iz Austrije, jednog od najvažnijih tržišta s kojeg se u našoj zemlji ostvaruje značajan broj turističkih dolazaka i noćenja.
Cijene bakra uzletjele do rekorda
METALI
Cijene bakra uzletjele do rekorda
LONDON - Terminske cijene bakra u srijedu su dosegle rekordno visoku razinu jer potražnja za osnovnim metalom ostaje snažna usred pomame za izgradnjom podatkovnih centara i kontinuirane elektrifikacije globalnog gospodarstva.
Prijeti li nam stagflacija?
TRŽIŠTA
Prijeti li nam stagflacija?
NEW YORK - Utorak je također bio pozitivan dan na Wall Streetu, iako je guverner Feda Jerome Powell ponovno istaknuo da inflacija presporo pada te da će se još neko vrijeme morati zadržati visoke kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE