GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki siječanjski optimizam na Zagrebačkoj burzi, CROBEX iznad 1.800

Veliki siječanjski optimizam na Zagrebačkoj burzi, CROBEX iznad 1.800
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 17:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i u petak su porasli, četvrti dan zaredom, pri čemu treći dan za više od jedan posto pa na tjednoj razini bilježe snažan rast za više od 3,8 posto.

CROBEX je na dnevnoj razini porastao 1,1 posto, na 1.806,24 boda. Time je na novoj najvišoj razini u deset mjeseci, odnosno od 6. ožujka prošle godine kada je trgovanje bio zaključio na 1.819 bodova.

CROBEX10 je s rastom za 1,1 posto na 1.129,21 bod, što je njegova najviša razina još od kraja veljače prošle godine.

Glavni su dionički indeksi rasli tijekom cijelog ovog tjedna pa su u odnosu na kraj prošlog tjedna u plusu većem od 3,8 posto - CROBEX za 3,9 posto, a CROBEX10 za 3,8 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,3 milijuna kuna, što je za oko 1,1 milijun kuna više nego jučer.

Na Burzi se danas trgovalo s ukupno 46 dionica, pri čemu je cijena njih 28 porasla, osam pala, a cijena 10 dionica se nije mijenjala.

Pet je dionica imalo milijunske promete, pri čemu najveći, 2,2 milijuna kuna, povlaštena dionica Adris grupe. Cijena te dionice je porasla za 2,93 posto, na 422 kune.

Dionice Končar Elektroindustrije imale su promet od 1,9 milijuna kuna, a cijena im je u plusu od 2,46 posto, na 625 kuna.

Dionica Valamar Riviere protrgovano je za 1,8 milijuna kuna, uz rast cijene za 1,29 posto, na 31,40 kuna.

Za 0,82 posto, na 494 kune, porasla je cijena dionicama Podravke, koje su imale promet od 1,4 milijuna kuna.

Milijunski promet, 1,1 milijun kuna, imala je još i dionica Slavonskog zatvorenog alternativnog investicijskog fonda (SZAIF), kojoj je cijena u plusu od 3,67 posto, na 22,60 kuna.

Dionicama Ericssona Nikole Tesle ostvaren je promet od 732,6 tisuća kuna, a cijena im stagnira na 1.520 kuna.

S prometom od 556,5 tisuća kuna slijedi dionica Dalekovoda, koja je jedina među deset najtrgovanijih s padom cijene, i to za 1,29 posto, na 6,12 kuna.

Među likvidnijim dionicama pala je i cijena dionicama Ingre, i to za 3,74 posto, na 9 kuna.

To je utjecalo i na pad indeksa građevinskog sektora, i to za 0,96 posto, dok su svi ostali sektorski indeksi u plusu, od čega u najvećem Crobexturist, za 1,72 posto.

Najveća je likvidnija dobitnica dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, sa skokom cijene za 8,49 posto, na 11,50 kuna, uz promet od 544,2 tisuće kuna.

Veće su cjenovne pluseve upisale i trgovanije dionice brodarskog sektora pa je tako dionicama Atlantske plovidbe cijena porasla za 8,25 posto, na 170,50 kuna, a Tankerske Next Generation za 6,73 posto, na 47,60 kuna.

Ipak, najveća je dobitnica dionica riječkog PIK-a sa skokom cijene za 40,20 posto, na 64,50 kuna, dok je najveća gubitnica dionica Kutjeva s minusom od 18,92 posto, na 30 kuna. Dionice PIK-a imale su promet od 5,8 tisuća kuna, a Kutjeva 33,5 tisuća kuna.

Posljednjih dana Crobex indeksi prate rast svjetskih burzi na kojima vlada dobro raspoloženje jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i normalizaciji gospodarskih aktivnosti, nakon što bude provedeno cijepljenje protiv covida-19, pa su loše vijesti o koronavirusu u drugom planu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 17 sati u plusu od 0,55 posto.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, Atlantic Grupa, Končar EI, Podravka, Slavonski ZAIF
PROČITAJ I OVO
Hrvatska navodnjava samo dva posto poljoprivrednih površina
NAVODNJAVANJE
Hrvatska navodnjava samo dva posto poljoprivrednih površina
ZAGREB – Uz rat u Ukrajini, ozbiljna prijetnja nestašici hrane i uzrok njezinog poskupljenja je i suša koja je ove godine pogodila Europu, a time i Hrvatsku, a u budućnosti će se takva situacija samo pogoršavati.
Vrijednost dolara pod pritiskom zbog usporavanja inflacije
TJEDNI FOREX
Vrijednost dolara pod pritiskom zbog usporavanja inflacije
ZAGREB - Tečaj američke valute protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima našao se na udaru prodaja, nakon što su podaci o američkoj inflaciji ukazali na njezino usporavanje, otvarajući prostor Fedu da u budućnosti popusti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa.
Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom
ZAGREB - Na Wall Streetu su indeksi protekloga tjedna porasli za otprilike tri posto, ostvarivši dobitke četvrti tjedan zaredom zahvaljujući znakovima posustajanja inflacije, što ostavlja prostora Fedu za manje agresivno podizanje kamatnih stopa u idućim mjesecima, a to je ojačalo povjerenje investitora u nastavak oporavka tržišta dionica.
Kako se Europa suočava s globalnom krizom hrane?
HRANA
Kako se Europa suočava s globalnom krizom hrane?
ZAGREB - Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica - neke su od mjera kojima EU pokušava spriječiti nestašicu hrane u jeku globalne krize s najvišim cijenama namirnica u povijesti, piše ENR (European Newsroom), projekt 16 europskih novinskih agencija, među kojima je i Hina.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi potekloga tjedna glavni dionički indeksi snažno su porasli, za više od dva posto, prateći pozitivna kretanja na svjetskim burzama uslijed znakova o usporavanju inflacije u SAD-u, pri čemu su svi sektori bili na dobitku,.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE