GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliko poskupljenje mesa u Srbiji

Veliko poskupljenje mesa u Srbiji
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2021 / 20:41
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Prema procenama udruženja potrošača, dnevno je za osnovne životne namirnice potrebno oko dve hiljade dinara, bez tog iznosa ne vredi ni ulaziti u samouslugu, kažu potrošači. Cene gotovo neprimetno rastu, pa je tako od početka godine meso poskupelo u proseku 25 odsto.

Svinjsko meso je od januara poskupelo za oko 20 odsto. Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda Privredne komore Nenad Budimović naglašava da se ovo ne dešava prvi put u Srbiji i da je glavni razlog razlika u cenama po okruzima, te se nekome isplati da se bavi stočarskom proizvodnjom, a nekome ne.

„Ima više razloga. Jedan od razloga jeste i otkup živih životinja. Oscilacije su vrlo zastupljene na teritoriji Srbije. U poslednjih nedelju dana koje smo pratili sa otkupom, cena se kreće od 110 do 180 dinara, pričamo o tovljenicima, znači o svinjama. Dok junad, odnosno bikovi se kreću od 200 do 260 dinara. To su velike razlike u cenama, tako da klaničari, odnosno prerađivačka industrija ima prostora da formira različite cene. I zato imamo u maloprodajnim trgovinama razliku u ceni, na primer, da je svinjski but od 450 do 570 dinara u zavisnosti od trgovine“, navodi Budimović.

Istakao je da su stočari u vrlo teškoj poziciji, zbog poskupljenja cena kukuruza i sojne sačme, kao osnovnih komponenti za ishranu životinja.

„Ono što bi doprinelo uređenju stočarskog tržišta jeste da otkupna cena može da se formira na osnovu Pravilnika o kvalitetu trupova na liniji klanja, znači cena u Nišavskom okrugu ili u Severnobačkom, bila bi potpuno ista“, rekao je Budimović.

Kako u trgovinama nije došlo do pojeftinjenja mesa od početka godine, trebalo bi razmišljati o trgovinskim maržama, kao trećoj komponenti koja utiče na formiranje cene mesa. Prema Budimovićevim rečima, trgovinske marže su uvek iste bez obzira na otkupnu cenu, odnosno proizvodnu cenu u klanici.

Analize Privredne komore Srbije od početka godine ukazuju da je došlo do smanjenja uvoza svinjskog mesa za oko 30 odsto.

„Znači smanjen je uvoz svežeg mesa iz Evropske unije, zato što su se proizvođači, odnosno klaničari, okrenuli više domaćem tržištu. Međutim, mi imamo porast uvoza gotovih proizvoda, pogotovu trajnih gotovih proizvoda za nekih 31 odsto. To opet nije dobro zato što finalni proizvod je praktično cilj da se napravi i da se proda. A mi to što napravimo ne možemo da prodamo. I to je ono što je negativno za naše proizvođače“, objašnjava Budimović.

Podseća da je Srbija smanjila izvoz u Rusku Federaciju zbog pojave afričke kuge svinja, koja je zahvatila i jake poljoprivredne zemlje. Ističe da je potrebno maksimalno angažovanje svih, kako bi se poboljšao položaj stočara.

Na pitanje da li se mogu praviti prognoze potencijalnog povećanja cena mesa do kraja godine navodi: „To je vrlo teško prognozirati i ne bih se bavio tim prognozama. Cilj je sačuvati sopstvenu proizvodnju. A ostati nezavisan u tom smislu da imamo dovoljno hrane za sopstvene potrebe, sa nekim blagim tržišnim viškovima, koji bi bili usmereni na izvoz u CEFTA region, gde smo lideri u izvozu u CEFTA zemlje. I kažem, tražiti ta nova tržišta“.

Tagovi: poskupljenje mesa u Srbiji, Nenad Budimović
PROČITAJ I OVO
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE