GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velimir Šonje: Oporezivanje kamata na kredite s valutnom klauzulom imalo bi kontraefekt

Velimir Šonje: Oporezivanje kamata na kredite s valutnom klauzulom imalo bi kontraefekt
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2011 / 08:53
Autor: SEEbiz / Poslovni dnevnik
ZAGREB - Žestokim debatama o tome treba li i što učiniti za jačanje važnosti domaće valute i smanjivanje ovisnosti o euru neočekivano se pridružila i Hrvatska narodna banka (HNB). Dok su dosad zagovornici jačanja kune pripadali "anti-HNB" klubu, u kojem su bili čvrsta stava da će se problem riješiti ulaskom u eurozonu, očito je da su prilike u Europi promijenile situaciju.
Činjenica da se štednja, ali i lepeza imovine od stanova do kućnih ljubimaca u oglasniku, ugovara u eurima pokazuje nepovjerenje prema kuni. Eksplozija valutne klauzule uz kredite posljedica je eurizacije i odredaba da depoziti i krediti budu valutno usklađeni.

"Nepovjerenje u domaću valutu na ovim prostorima traje od kraja 70-ih, pa oslanjanje na njemačku marku te na euro predstavlja posudbu vjerodostojnosti", kaže ekonomist Željko Lovrinčević.

S druge strane visok stupanj eurizacije u krizi je rezultirao snažnim rastom loših kredita, ali i pritiscima na tečaj i devizne rezerve. EBRD je nedavno ponovio kako je regija jugoistočne Europe izložena riziku visokoga udjela kredita ovisnih o stranim valutama, a od vrhunca krize 2009. preporuka je da se poveća kreditiranje u domaćim valutama.

"Moguće nuspojave deeurizacije iznimno su važne i pokazuju o koliko je kompleksnoj temi riječ. Slažem se s prijedlogom o češćim i manjim kunskim državnim obveznicama, no kad je riječ o oporezivanju kamata na kredite s valutnom klauzulom, vrlo sam skeptičan jer mislim da bi to vodilo upravo onim posljedicama kojih se boji i sam autor", kaže ekonomist Velimir Šonje.

O prijedlogu različite stope obavezne rezerve, kaže, može se razgovarati.

"Neke mjere te vrste već smo imali i mogle bi biti učinkovite, ali to ovisi o mirnom tečaju. Dođe li do veće promjene tečaja kao potkraj 2008., onda štediše konvertiraju kune u devize i svi 'fini' efekti mjera bivaju ponišeni", ističe Šonje.

Tagovi: Velimir Šonje, Željko Lovrničević, Hrvatska narodna banka, HNB, valutna klauzula, tečaj kune, kuna
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Serija rasta indeksa zaustavljena, promet pao
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Serija rasta indeksa zaustavljena, promet pao
BEOGRAD – Višednevni rast indeksa Beogradske berze prekinut je danas, a pala je trgovinska aktivnost.
Preminuo Bernard Madoff
IN MEMORIAM
Preminuo Bernard Madoff
NEW YORK - Bernard Madoff, osuđen zbog toga što je vodio najveću poznatu investicijsku prijevaru u povijesti, umro je u srijedu u američkom saveznom zatvoru gdje je služio 150 godina zatvora, objavila je savezna zatvorska uprava.
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, promet skroman
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, promet skroman
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi blago oslabili, nakon jučerašnjeg skromnog rasta, no uz nešto veći promet, pri čemu su dvije dionice imale milijunski promet - povlaštena Adrisa i Zagrebačke banke.
Njemačka će do ljeta ponuditi digitalnu potvrdu o cijepljenju za olakšana putovanja
CIJEPLJENJE
Njemačka će do ljeta ponuditi digitalnu potvrdu o cijepljenju za olakšana putovanja
BERLIN - Njemačka će do ljeta svojim građanima koji su cijepljeni ponuditi potvrdu kojom će, između ostalog, biti omogućeno lakše putovanje, javljaju njemački mediji u srijedu pozivajući se na izvore u vladi.
Analitičari: Središnja turistička sezona ipak bi trebala biti bolja od lanjske
PROGNOZE
Analitičari: Središnja turistička sezona ipak bi trebala biti bolja od lanjske
ANALIZA - Razine iz 2019. u pogledu broja dolazaka i noćenja turista kao i financijski rezultat koji se odnosi na turističku potrošnju zasigurno neće biti dosegnute.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE