GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veljko Ostojić: Povećanje cestarina neće znatnije utjecati na turistički promet

Veljko Ostojić: Povećanje cestarina neće znatnije utjecati na turistički promet
MIŠLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2012 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB  - Turistički sektor na čelu s Ministarstvom turizma procjenjuje da porast cijena cestarina u Hrvatskoj neće znatnije utjecati na turistički promet ove godine, ali dodaju da se to može negativno odraziti na konkurentnost hrvatskog turizma te da bi konkurencija, koja se kao i Hrvatska bori za svakog gosta, to mogla iskoristiti u svojim kampanjama.
Komentirajući poskupljenje cestarina za 15 posto od 1. lipnja ministar turizma Veljko Ostojić ističe kako je odluka o korekciji tih cijena donijeta nakon pomne analize poslovanja trgovačkih društava koji upravljaju autocestama, ali naglašava i da svako povećanje izdataka, u ovom slučaju auto gostiju, negativno utječe na konkurentnost hrvatskog turizma.

No, kako kaže, s obzirom na učešće cijene cestarina u ukupnom budžetu namijenjenom za godišnje odmore, procjenjuje da navedena korekcija neće značajno utjecati na ovogodišnji turistički promet.

Slično misle i u Kamping udruženju Hrvatske (KUH), pri čemu direktor ureda tog udruženja Adriano Palman ističe da treba imati u vidu da kamping segment čini 25 posto hrvatskog turizma, a da kampisti većinom dolaze cestama i automobilima ili kamperima te će im navedeno povećanje poskupiti dolazak u neku od kamping destinacija.

To smatra otežavajućim faktorom u današnjoj, kako kaže, iznimno oštroj konkurenciji na turističkim tržištima, ali ipak vjeruje da će utjecaj tog povećanja biti tek minimalan i bez većih negativnih efekata, posebno sa stranih tržišta, ali 'boji' se da će to dodatno umanjiti broj domaćih gostiju u kampovima.

Navodi kako kontakti s gostima, kao i prijateljima iz stranih auto klubova i kamping vodiča, pokazuju da oni naglašavaju da u prosječnom trošku puta i boravka navedeno poskupljenje ne može previše utjecati.

Tako se nizozemskim turistima, izuzetno važnim za hrvatski kamping, a prema komentaru najvažnijeg nizozemskog kamping vodiča "Kosmos Campingwijzer", ukupan budžet za odmor s tim poskupljenjem povećava za 10 ili 15 eura, što je gotovo beznačajno.

KUH, naglašava Palman, pojačati komunikaciju s najvažnijim stranim kamping klubovima, web portalima i kamping revijama kako bi 'osigurali' dolazak stranih gostiju i još jednom istaknuli prednosti hrvatskih kampova.

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i jednoj od njenih najjačih članica agenciji Uniline smatraju da se s tim povećanjem moglo pričekati do završetka ljeta, jer ocjenjuju da će to poskupljenje utjecati na porast cijena i unutar turističke branše.

Ipak, i oni iznose optimizam da to neće znatnije utjecati na broj turističkih dolazaka, pogotovo ako se usporede cijene cestarina u primjerice Sloveniji ili Mađarskoj, preko kojih u Hrvatsku dolazi najveći broj stranih turista. Kako su i nakon poskupljenja u Hrvatskoj u tim zemljama cestarine još skuplje, u UHPA-i i Unilineu očekuju da neće biti konkretnijeg pada dolazaka.

Tagovi: Veljko Ostojić, cestarine, turizam, hrvatski turizam, Adriano Palman, Udruga hrvatskih putničkih agencija, Uniline
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba gubitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba gubitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Katastrofalan promet i blagi pad indeksa obilježili su tzjedan na Zagrebačkoj burzi.
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - U mirnom trgovanju na kraju tjedna, na Zagrebačkoj burzi u petak su indeksi stagnirali uz različite predznake, jer nije bilo značajnijih vijesti iz domaćih kompanija koje bi dale poticaja investitorima, dok su na tjednoj razini indeksi bili u blagom minusu.
Otkazan Advent u Zagrebu
ODLUKE
Otkazan Advent u Zagrebu
ZAGREB - Zagrebački Advent ove se godine neće održati. Potvrdila je to danas Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.
Rezervacije u španjolskim hotelima ponovo snažno pale u rujnu
PAD
Rezervacije u španjolskim hotelima ponovo snažno pale u rujnu
MADRID - Rezervacije noćenja u španjolskim hotelima ponovo su pale u rujnu, snažnije nego u prethodnom mjesecu, odražavajući ograničenja putovanja koja su teško pogodila sektor turizma, pokazali su u petak podaci državnog statističkog ureda.
Europska tržišta blago porasla na kraju tjedna
U PLUSU
Europska tržišta blago porasla na kraju tjedna
FRANKFURT - Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago porasle, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, no trguje se oprezno zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE