GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veljović: Crnoj Gori važniji NATO nego EU

Veljović: Crnoj Gori važniji NATO nego EU
PRIORITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2014 / 19:14
Autor: SEEbiz / Tanjug
PODGORICA - Savetnik predsednika države za bezbednost i odbranu Veselin Veljović izjavio je da je za Crnu Goru u ovom trenutku važnije članstvo u NATO-u, nego u Evropskoj uniji, dok lider Pokreta za promene (PzP) Nebojša Medojević smatra da odluku o tome treba doneti na referendumu.

Za predsednika Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića, međutim, je realnije da to uradi Skupština.

"Ali u ovom trenutku je članstvo u NATO-u bitnije, jer će proces ulaska u EU, koji je veoma bitan, trajati duže", rekao je Veljović na skupu o Crnoj Gori u NATO-u u policijskom kampu na Zlatici.

Naveo je da je ideja o vojnoj neutralnosti Crne Gore "neisplativa i neodrživa", kao i da je bezbedan ambijent preduslov za sve reforme.

„Članstvo u NATO-u je strateški važno, ne treba licitirati sa datumom prijema, važno je da je Crna Gora posvećena obavezama iz evroatlantske agende", smatra Veljović.

Veljović je rekao da u NATO ne ulaze pojedinci i partije već društvo.

„Moramo biti svesni da ulaskom u Alijansu postajemo deo zajednice najmoćnijih i najbogatijih država sveta, a Crna Gora svojim skromnim kapacitetima ne može da odgovori globalnim izazovima", tvrdi on.

Razgovarao je, kaže, o svojoj ideji kako je moguće doprineti članstvu u Alijansi. On je dodao da je procenio da treba da se založi na polju povećanja podrške članstvu, i ponovio da je taj skup od pojedinih medija iskorišćen za fabrikovanje afera.

Mediji se, prema rečima Veljovića, ne bave toliko evroatlantskim integracijama koliko fabrikovanjem afera.

„U sektoru bezbednosti treba da imamo ljude kojima je jasno šta znači NATO, jer oni moraju da brinu o tom pitanju. Sa svim ljudima treba razgovarati kako bi im bilo jasno šta znače evroatlantske integracije", naveo je Veljović, koji je bivši direktor Uprave policije.

Medojević je, kako je preneo portal RTVCG, ponovio da se njegova partija zalaže da Crna Gora postane članica NATO-a, ali da o tom pitanju treba odlučivati na referendumu.

"Vlada je od ranije dezinformisala predstavnike NATO-a da je za ratifikaciju ugovoru o prijemu u taj savez, potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, što nije tačno, jer je propisano da se o takvim stvarima mora odlučivati prostom većinom", dodao je on.

Medojević smatra da se o ulasku u NATO mora odlučivati na referendumu, zbog činjenice da je taj savez bombardovao Crnu Goru. Bombardovanje je, ukazao je, "rana kojoj treba vremena da zaleči".

"Građanima treba sve objasniti o aspektu članstva, i dopustiti im da na fer referendumu, demokratski odluče da li žele da budu deo NATO-a. U takvoj kampanji PzP bi objašnjavao građanima zbog čega treba da se uđe u Alijansu", poručio je on.

Funkcioner Fronta je rekao i da je Crnoj Gori potrebna reforma bezbednosnih službi, koja se mora završiti pre učlanjenja države u NATO.

"Pritisak NATO-a da država mora da reformiše bezbednosne službe je razlog zbog kojeg građani trebaju da budu za ulazak u taj savez", rekao je Medojević.

Lider Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, rekao je da se njegova stranka zalaže za ulazak u NATO zbog bezbednosti regiona.

"Živimo na Balkanu i svakih 30 godina na njemu izbije neki rat, i bezbednost je glavni razlog zašto država treba da uđe u NATO. Ne mislim da Crnoj Gori preti ta vrsta nestabilnosti, ali Balkan i dalje nije bezbedan prostor, i nikad ne možete biti sigurni u šta će da se pretvori neki lider", dodao je Pajović.

On je rekao da je politika 1990-ih bila suluda i pogubna i da je zbog toga NATO bombardovao bivšu zemlju.

"Nijednoj budućoj generaciji se ne može garantovati da neće biti rata osim ako Crna Gora ne bude član kolektivnog sistema bezbednosti kakav je NATO", naveo je Pajović. Najavio je da će Pozitivna pokrenuti mini kampanju u kojoj će objašnjavati građanima zbog čega je dobro da država bude u članstvu NATO-a.

Tagovi: Veselin Veljović, NATO, Evropska unija, Nebojša Medojević, Pokret za promjene
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi pali, rasprodaja u tehnološkom sektoru
KOREKCIJA
Wall Street: Indeksi pali, rasprodaja u tehnološkom sektoru
NEW YORK - Dow Jones je na samom kraju današnje trgovine izgubio sve svoje dobitke.
Zagrebačka burza: Atlantska gazi prema razini od 400 kuna, šesti uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska gazi prema razini od 400 kuna, šesti uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je nastavak optimizma na Zagrebačku burzu i snažan rast prometa.
Beogradska berza: Metalac dominirao, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Metalac dominirao, indeksi pali
BEOGRAD – Pad prometa i BELEX indeksa zabeleženi su na početku nove trgovačke nedelje na domaćem tržištu kapitala.
Razočaravajući podatak o zapošljavanju u SAD-u oslabio dolar
FOREX
Razočaravajući podatak o zapošljavanju u SAD-u oslabio dolar
LONDON - Dolar je u ponedjeljak oslabio na međunarodnim tržištima valuta nakon što su podaci s tržišta rada umanjili vjerojatnost skorog zaoštravanja američke monetarne politike.
Kina ubrzava lansiranje digitalne valute
LANSIRANJE
Kina ubrzava lansiranje digitalne valute
PEKING - Digitalna valuta Središnje banke Kine predstavljena je na prvom međunarodnom sajmu potrošačkih proizvoda u gradu Haikou u južnoj kineskoj provinciji Hainan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE