GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Venecija se želi riješiti kruzera u gradu

Venecija se želi riješiti kruzera u gradu
KRUZERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2021 / 16:36
Autor: SEEbiz / H
VENECIJA - Veneciji iz vremena prije pandemije koronavirusa ne nedostaju jedino kruzeri - jedna od vodećih svjetskih turističkih destinacija otvorena je za ideje kako se riješiti gigantskih brodova i njegovih putnika i ostaviti ih na vezu izvan lagune.

Nakon što je onemogućeno putovanje brodovima za krstarenje prije više od godinu dana, Venecija je imala vremena razmisliti jesu li divovski brodovi i njihovi putnici nešto što uopće želi.

Sada je grad pokrenuo "natječaj za ideje" i traži prijedloge i projekte koji se odnose na izgradnju mjesta na kojima bi brodovi za krstarenje i brodski kontejneri mogli pristajati izvan lagune, navodi se u pozivu za natječaj.

Ideje se mogu predstaviti do 31. prosinca, a nakon toga će stručni žiri od petero ljudi izabrati najbolje tri. Pobjednik će biti izabran do 30. lipnja 2023. i na raspolaganju će imati 2,2 milijuna eura od ministarstva infrastrukture.

Cilj natječaja je ublažiti posljedice krstarenja na području Venecije i njezine lagune te osigurati jedinstvenost i izvrsnost kulturne, krajobrazne i okolišne baštine njenog teritorija, navode gradske vlasti.

Talijanska vlada već je uredbom objavljenom u travnju pozvala javnost da iznese prijedloge gdje bi veliki brodovi mogli pristati izvan lagune, ali konkretni planovi nisu još predstavljeni.

Aktivisti navode da Venecija nema nikakve koristi od velikih kruzera koji pristaju u ovoj popularnoj turističkoj destinaciji.

Osim što zagađuju okoliš, posjetitelji koji se iskrcavaju s brodova samo doprinose prenapučenosti povijesnog starog grada lagune, a rijetko ondje troše novac, dodaju aktivisti.

Stručnjaci UNESCO-a nedavno su predložili da se Venecija uvrsti na popis ugroženih područja Svjetske baštine baš zbog velikih plovila. Organizacija bi odluku o tome trebala donijeti sredinom srpnja.

Prvi kruzer koji je pristao u Veneciji od početka pandemije napustio ju je početkom lipnja zbog glasnih prosvjeda.

Tagovi: Venecija, kruzeri, održivi turizam, UNESCO
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE