GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Venezuela zbog Chaveza mora platiti Exxonu 1,6 milijardi dolara

Venezuela zbog Chaveza mora platiti Exxonu 1,6 milijardi dolara
ODŠTETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2014 / 10:03
Autor: SEEbiz / H
CARACAS - Arbitražni sud Svjetske banke naložio je Venezueli da mora platiti američkom Exxon Mobilu otprilike 1,6 milijardi dolara na ime kompenzacije za nacionalizaciju naftnog poslovanja te kompanije u toj zemlji 2007. godine.
Venezuelanska socijalistička vlada pozdravila je tu dugo očekivanu odluku kao pobjedu svog suvereniteta. Ta američka multinacionalna kompanija nadala mnogo većoj kompenzaciji u slučajevima nacionalizacija tipičnih za vrijeme 14-godišnje vladavine Huga Chaveza.

Ipak, odluka međunarodnog Centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) dolazi u osjetljivom trenutku za Venezuelu koja se već bori sa slabim gospodarstvom, neobuzdanom inflacijom i pristizanjem na naplatu državnih obveznica.

Iz Venezuele poručuju da će platiti tu naknadu tek nakon odbitka prethodne Exxonove naknade od pariške Međunarodne trgovačke komore (ICC) od 908 milijuna dolara.

Izvor iz državne naftne kompanije PDVSA upoznat sa slučajem rekao je za agenciju Reuters da će konačni iznos biti smanjen na otprilike milijardu dolara kada se oduzmu kamate. PDVSA je preuzeo poslove Exxona u Venezueli nakon nacionalizacije.

"Ta odluka je trijumf, bez sumnje", rekao je taj izvor, dodajući da će PDVSA platiti kompenzaciju nakon studenoga, pošto servisira oko tri milijarde dolara državnih obveznica. Izvor je zamolio da ne bude identificiran, jer nije ovlašten javno govoriti.

Exxon je u kratkoj izjavi kazao da takva odluka suda opravdava stav kompanije da joj Venezuela svojedobno nije uspjela dati poštenu kompenzaciju.

Ta najveća svjetska naftna kompanija s dionicama na burzi tražila je odštetu od otrpilike 10 milijardi dolara. Exxon je dodao da je održao opsežne razgovore s PDVSA-om i venezuelanskom vladom, ali da nije bio u mogućnosti postići sporazum o pravednoj naknadi.

Odluka ICSID-a odnosi se na izvlaštenje projekata Cerro Negro i La Ceiba, kao i "proizvodnih i izvoznih ograničenja" nametnutih na razvoj Cerro Negra u 2006. i 2007. godini.
Tagovi: Exxon Mobil, Venezuela, Hugo Chavez, PDVSA
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
AVIONI
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je pojasnio da je kod ugovora o kupnji višenamjenskog borbenog aviona Rafale i klauzule o indeksaciji cijena riječ o iznosu od oko 45 milijuna eura, dok se kod ugovora s komercijalnim tvrtkama na obvezu PDV-a odnosi ukupno 111 milijuna eura, a taj PDV Hrvatska plaća sama sebi.
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
KAMPANJA
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
ZAGREB - Solinski Include, osnivača Ivana Mrvoša, u četvrtak je lansirao novu, treću po redu kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeam platformi, u kojoj planira od zainteresiranih investitora prikupiti do milijun eura novog kapitala.
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
HRANA
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
RIM - Cijene hrane porasle su u svijetu u studenome četvrti mjesec zaredom, dosgnuvši najvišu razinu u više od 10 godina, potaknute snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
FOREX
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima dok investitori prate smjernice iz američkog Feda o dinamici smanjenja poticaja i nove informacije o omikronu, novoj varijanti koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE