GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više javnih ponuda dionica na europskom tržištu u 2018.

Više javnih ponuda dionica na europskom tržištu u 2018.
IPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2018 / 12:15
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Europsko tržište IPO-a završilo je prvu polovicu 2018. godine s ukupnim primicima u iznosu od 21,8 milijardi eura prikupljenih u 168 inicijalnih javnih ponuda, što predstavlja porast prikupljenih sredstava od 5 % te porast broja inicijalnih javnih ponuda od 4 % u usporedbi s prvom polovicom 2017., kada je kroz 161 inicijalnu javnu ponudu prikupljeno 20,8 milijardi eura.

Za porast aktivnosti u odnosu na isto razdoblje prošle godine najvećim je dijelom zaslužno snažno prvo tromjesečje 2018. godine kada su mega IPO-ovi društava Siemens Healthineers i DWS Grupe iz Deutsche Bank na Njemačkoj burzi podigli vrijednost europskih inicijalnih javnih ponuda.

Aktivnosti vezane uz inicijalne javne ponude u drugom tromjesečju 2018. bile su nešto manje diljem Europe, ostvarivši u tom razdoblju ukupno 9,3 milijardi eura primitaka od 99 inicijalnih javnih ponuda, što predstavlja pad prikupljenih sredstava od 43% te pad broja inicijalnih javnih ponuda od 7 % u odnosu na drugo tromjesečje 2017., kada su kroz 106 inicijalnih javnih ponuda prikupljene 16,2 milijarde eura.

U kontinentalnoj Europi, nordijska grupa burzi i dalje je aktivna i bilježi 24 inicijalne javne ponude s prikupljenih 1,8 milijardi u ovom tromjesečju. Najveću inicijalnu javnu ponudu u regiji provelo je finsko društvo za poslovanje nekretninama Kojamo. Najveću inicijalnu javnu ponudu tromjesečja provelo je društvo Ceva Logistics kojom je na švicarskoj burzi SIX prikupljena 1,1 milijarda eura, što predstavlja 12 % ukupne vrijednosti inicijalnih javnih ponuda u drugom tromjesečju i ujedno najveću inicijalnu javnu ponudu u ovom tromjesečju.

Londonska burza zauzima prvo mjesto među europskim burzama prema obujmu i vrijednosti u drugom tromjesečju 2018., s porastom primitaka od 25 % u odnosu na prošlu godinu, pri čemu su u 25 inicijalnih javnih ponuda prikupljene 2,5 milijarde funti u usporedbi s 2 milijarde funti od 24 inicijalne javne ponude u drugom tromjesečju 2017.

Unatoč aktualnoj neizvjesnosti vezanoj uz pregovore oko Brexita, London je pokazao kako još uvijek može privući prekogranične inicijalne javne ponude, s obzirom na to da su dvije od pet najznačajnijih inicijalnih ponuda u drugom tromjesečju provedene u Londonu. Društvo Avast plc, sa sjedištem u Češkoj, prikupilo je 692 milijuna funti, dok je Vivo Energy, društvo koje posluje primarno u Africi, prikupilo 603 milijuna funti.

Sektor tehnologije dominirao je britanskim inicijalnim javnim ponudama i čini 40 % kapitala prikupljenog u drugom tromjesečju, uključujući treću najveću inicijalnu javnu ponudu tromjesečja, onu društva Avast plc te društava za računalne igre Codemasters Group s prikupljenih 185 milijuna funti i Team 17 s prikupljenih 108 milijuna funti na alternativnom investicijskom tržištu (AIM).

Tagovi: javna ponuda dionica, inicijalna javna ponuda, Londonska burza, Franfurtska burza, Ceva Logistics, Vivo Energy, Siemens Healthliners, DWS Grupa, Deutsche Bank
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli, no uz skroman promet, pri čemu niti jedno izdanje nije imalo milijunski promet.
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
FOREX
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
LONDON - Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima pred objavu ključnog izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje investitori čekaju radi jasnijih smjernica u vezi budućih poteza američkog Feda.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa i špekuliraju o monetarnoj politici Feda.
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
U PLUSU
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
NEW YORK – Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, no ulagači i dalje s opreznom prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE