GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Viši sud u Beogradu traži dokumentaciju o Milovanu Đilasu

Viši sud u Beogradu traži dokumentaciju o Milovanu Đilasu
REHABILITACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2012 / 08:59
Autor: SEEbiz / Večernje novosti
BEOGRAD - Viši sud u Beogradu, koji će odlučiti o rehabilitaciji jednog od najpoznatijih jugoslovenskih disidenata Milovana Đilasa zatražio je od nadležnih državnih institucija da pročešljaju svoje arhive i dostave Đilasov dosije, saznaju "Novosti".
Međutim, iako je Đilasova biografija izuzetno bogata - bio je prvi visoki funkcioner koji je okrenuo leđa Komunističkoj partiji, u toku sedam godina suđeno mu je četiri puta, a u zatvoru je proveo 11 godina - stručnjaci tvrde da ne postoji mnogo tragova o njemu.

- Do sada sam pronašao samo stenograme sa njegovog prvog suđenja koje je održano 1955. godine - kaže istoričar Srđan Cvetković. - Iz njih se jasno vidi da je suđenje bilo politički motivisano i da su mu sudili zbog izjava koje je davao stranim medijima. S obzirom na to da je proces bio tajan, i značaj ovih stenograma je veći. U svakom slučaju, ako sud bude tražio dokaze, ja ću im predati sve što imam.

U međuvremenu, sud je zatražio i da advokati koji su podnijeli zahtjev za Đilasovu rehabilitaciju dostave njegovu umrlicu, kao i dokaz o srodstvu sa bratom Akimom. Jer, kako je "Novostima" potvrđeno u Višem sudu, stranke koje traže rehabilitaciju, moraju da dokažu da imaju pravni interes za to.

- Dostavili smo oba dokumenta - kaže jedan od advokata Rajko Danilović. - Moram da kažem da je potpuno neuobičajeno i protivno sudskoj praksi da se traži da punomoćje koje smo dostavili kolega Nikola Barović i ja potpiše i njegov brat.

Danilović kaže da je dostavio sudu sve četiri presude protiv Đilasa sa službenim brojevima predmeta i izrečenim kaznama i da očekuje da će sud uskoro zakazati prvo ročište.

Milovan Đilas izvođen je tri puta pred sud zbog širenja neprijateljske propagande i jednom zbog odavanja državne tajne. Tadašnje vlasti - socijalistička i kraljevska nisu se zadržale samo na zatvorskim kaznama. Oduzeta su mu građanska prava, naknada od objavljenih knjiga, orden narodnog heroja, čin general-pukovnika JNA u rezervi. Osim toga, Sud časti zaplijenio mu je i sva odlikovanja koja je dobio kao zasluge iz rata.

Tagovi: Milovan Đilas, Rajko Danilović, Nikola Barović
PROČITAJ I OVO
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE