GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju
DRAŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 14:06
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.

Prema odluci koju je vlada usvojila u četvrtak, Ministarstvo financija zadužuje se za sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi koju provodi Financijska agencija od 12. kolovoza do 3. studenoga ove godine, te predaju ponude za kupnju broda Nov. 514 kao dijela stečajne mase Uljanika d.d., po početnoj cijeni od 142,1 milijun kuna, a eventualno može licitirati do maksimalnog iznosa svojih potraživanja od 174,2 milijuna kuna. Kupljeni brod prenio bi se na upravljanje Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na upravljanje.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat rekao je da će se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zajedno s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ministarstvom financija, predložiti mjere, aktivnosti i procedure za završetak gradnje broda nakon stupanja u punopravno vlasništvo.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će, pak, zajedno s odabranim brodogradilištem sudjelovati u pregovorima s potencijalnim brodovlasnikom o ugovoru o završetku i kupoprodaji broda.

Vlada je svojevremeno odobrila državno jamstvo za kredit 3. maju za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za državu u iznosu do 150 milijuna kuna. Novac je uz ostalo bio namijenjen za dovršetak broda Nov. 733 u iznosu od 26 milijuna eura. Primopredaja Nov. 733 izvršena je 29. rujna ove godine čime je u državni proračun vraćeno jamstvo i ukupan kredit HBOR-a, a vraćen je i dio sredstava iz Odluke Vlade iz kolovoza 2019. godine s tim da pregovori s izvornim kupcem Nov. 514 ulaze u završnu fazu te je zaprimljeno pismo namjere. Od prodaje Nov. 514 Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak vratilo bi se 100 milijuna kuna.

Na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi za taj brod nije bilo zainteresiranih ponuditelja.

Vlada je u četvrtak usvojila i izmjene Zaključka o iskazivanju spremnosti uključivanja Vlade Republike Hrvatske za stvaranje preduvjeta za pokretanje brodograđevne djelatnosti na području Pule putem društva Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o.

Zaključkom se zadužuje Ministarstvo financija da u odnosu na imovinu u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta u stečaju, procijenjene vrijednosti do 106,6 milijuna kuna, na kojoj Hrvatska banka za obnovu i razvitak ima založna prava I. i II. reda, a Ministarstvo financija III. reda, izvrši zamjenu potraživanja, sa stanjem na dan sklapanja ugovora o zamjeni.

Tagovi: Vlada RH, 3. maj, dražba, Uljanik, brodogradnja, Mile Horvat
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i slab promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i slab promet
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi bilježili tek neznatne promjene, uz suprotne predznake i vrlo skroman promet, pri čemu se najviše trgovalo, kao i dan ranije, dionicom Podravke.
Prva krava plaćena bitcoinima u Crnoj Gori
ZANIMLJIVO
Prva krava plaćena bitcoinima u Crnoj Gori
PODGORICA – U Crnoj Gori je prodata prva krava koja je plaćena bitcoinima, objavio je crnogorski portal Seljak.me i naveo da je krava, kojoj je zbog valute kojom je plaćena nadjenuto ime Bitkoinka, prodata za oko 0,03 bitcoina što, kako se navodi, iznosi oko 1.350 eura.
Dolar jača uoči govora čelnika Feda
FOREX
Dolar jača uoči govora čelnika Feda
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je ojačao prema košarici najvažnijih valuta na svjetskim tržištima, dok investitori za daljnje smjernice čekaju govor predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella.
Goldman Sachs će ponovo trgovati kriptovalutama
POTEZI
Goldman Sachs će ponovo trgovati kriptovalutama
NEW YORK - Goldman Sachs će uskoro ponovo uspostaviti trgovinski sustav namijenjen kriptovalutama.
Azijski indeksi oštro pali
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi oštro pali
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale jer je rast prinosa na američke državne obveznice ponovno izazvao strahovanja od jačanja inflacije i zaoštravanja monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE