GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada neće naručivati rusko cjepivo prije nego ga odobri EMA

Vlada neće naručivati rusko cjepivo prije nego ga odobri EMA
RUSIJA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2021 / 20:08
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Rusko veleposlanstvo danas je hrvatskoj strani u priopćenju za medije poslalo signal da, ako želi Sputnjik V, ne odugovlači i da ga ugovori prije nego što ga EMA odobri jer bi u protivnome Hrvatska čekala u redu sa svima drugima.

No, iz hrvatske Vlade Jutarnji list doznaje kako ništa od toga i da ćemo ipak čekati dozvolu europske regulatorne agencije.

Rusi su pak priopćili kako „izražavaju nadu da se rješavanje pitanja o prijelazu prema praktičnoj provedbi postignutih dogovora neće odugovlačiti”

„Inače, hrvatske savjetodavne službe bit će prisiljene, ako naravno to žele, stajati "u redu", čekajući pristanak EMA-e toliko dugo koliko će oni to odrediti”, priopćili su Rusi.

S druge strane, u Banskim dvorima odgovaraju kako ništa od uvoza bez odobrenja EMA-e i kako ne pristaju na pritiske.

- Da bismo dopustili uvoz moramo biti sigurni u to cjepivo, a to znači da se moraju čekati odobrenja. To je temeljni princip zaštite zdravlja naših građana. I od toga nećemo odustati, bez obzira na bilo kakve pritiske – rekli su nam u Vladi.

No, ovo što Rusi sada kažu upravo je ono što je bila i jedna od mogućnosti koja se spominjala kada se počelo pregovarati oko Sputnjika V nakon što je ugledni Lancet objavio pozitivan članak o ruskom cjepivu.

U svjetlu opće nestašice cjepiva koje smo naručili i koje ne stiže, a sada i nakon problema sa AstraZenecom, neki logičan plan bio je da s Rusima dogovorimo unaprijed oko milijun doza cjepiva koje bi onda počeli koristiti tek nakon dozvole EMA-e, jer bi si tako na vrijeme osigurali dodatne doze.

Tagovi: rusko cjepivo, Europska agencija za lijekove, Rusija, Moskva, Sputnjik V
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE