GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada neće po svaku cijenu privatizovati Montenegro Airlines

Vlada neće po svaku cijenu privatizovati Montenegro Airlines
PRIVATIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2011 / 08:57
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Vlada Crne Gore neće privatizovati Montenegro Airlines po svaku cijenu, saznaje CdM u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.
Podsjećamo da je procedura oko pripreme tendera za Montenegro Airlines u toku i krajem godine bi mogli očekivati raspisivanje tendera.

"Kakav će to model biti kada je u pitanju broj akcija i mogućnost uključenja aerodroma "Berane“ u ponudu o tome će odlučiti konsultant, za sada su sve opcije moguće. Ono što je važno istaći jeste da Vlada neće privatizovati Montenegro Airlines po svaku cijenu“, kazali su CdM-u u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

U tom ministarstvu ističu da iako Montenegro Airlines ima problem u poslovanju, moramo biti realni pa reći, da ni jedan avio prevoznik u Evropi nije poslovao bez gubitka izuzev Turkish Airlines i  zbog toga se Vlada i zauzela da sa tom kompanijom ostvari bolju saradnju.

"Ono što je novost jeste priprema Međudržavnog ugovora Crne Gore sa Turskom, po kojem bi Turkish Airlines preuzeo Montenegro Airlines uz određene benefite na aerodromu“, kažu u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Autoput Bar-Boljare
Vlada Crne Gore je odlučna za izgradnju punog profila autoputa Bar-Boljare i od tog projekta se neće odustati.

"Poziv za konsultanta  raspisan je i biće otvoren do 28 oktobra. Nakon toga napraviće se kratka lista od šest ponuđača kojima će biti dostavljena tenderska dokumentacija“, objašnjeno je CdM-u iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Očekuje se da bi izabrani konsultant počeo sa radom u januaru 2012. godine i imao bi rok od pet mjeseci za pripremu tehničke studije o opcijama za realizaciju projekta, tako da je, kako ističu u Ministarstvu saobraćaja, nezahvalno sad bilo što prejudicirati jer mi ne možemo znati šta će konsultant odlučiti, u svakom slučaju smo optimisti.

"Izgubljeno vrijeme koje nam se stavlja na teret, ne bi se moglo smatrati realnom ili dobronamjernom primjedbom jer se za protekli period intezivno radilo na prikupljanju potrebne dokumentacije koja će biti neophodna u daljem procesu“, ocijenjeno je u tom ministarstvu.

Željeznički saobraćaj
Na pitanje CdM šta se preduzima da se popravi stanje u željezničkom prevozu u Crnoj Gori iz Ministarstvu saobraćaja nam je saopšteno da zajedno sa Željezničkom infrastrukturom Crne Gore, permanentno rade na podizanju kvaliteta usluge željezničke infrastrukture u Crnoj Gori.

Naglašavaju da su zajedničkim radom u posljednje tri godine ostvarena značajna poboljšanja u kašnjenjima vozova na teritoriji Crne Gore, smanjenju broja privremenih laganih vožnji i vanrednih događaja.

U proteklom periodu ministarstvo i Željeznička infrastruktura preduzeli su značajne aktivnosti  na investicionom i tekućem održavanju pruga što je doprinijelo smanjenju kašnjenja vozova i redukciji broja laganih vožnji.

U Ministarstvu saobraćaja podsjećaju da je urađen generalni remont dionice pruge Bijelo Polje-Mijatovo Kolo, sanacija osam tunela, sanacija tri klizišta i šest kosina, izrada galerija, ugradnja i zamjena 17.775 novih pragova, zamjena nosećeg užeta, obilaznih vodova i izlolatora  na više lokacija, ugradnja brojača osovina, blagovremeno servisiranje grupa za SS uređaje.

Postignuto je i smanjenje broja vanrednih događaja, naročito u kategoriji udesa sprovođenjem  investicionih aktivnosti, strogim poštovanjem bezbjednosnih procedura i tehničkom ispravnošću voznih sredstava.

"Uporedo sa poslovima na tekućem održavanju, zajedničkim radom Ministarstva i Željezničke infrastrukture  trenutno se realizuju i značajni investicioni radovi na više dionica pruge (kreditna sredstva banaka: EBRD, EIB i ČEB i fondova Evropske unije IPA07, IPA09, IPA10). Raspisan je tender je za generalni remont dionice pruge Mijatovo Kolo-Mojkovac,u toku je  prijem radova na sanaciji šest kosina, na dionici Trebešica-Bratonožići, a trenutno se realizuje i generalni remont i elektrifikacija dionice pruge Nikšić-Podgorica“, pojašnjavaju za CdM u tom Vladinom resoru.

U januaru 2011. godine završen je generalni remont dionice pruge Bijelo Polje-Mijatovo, a u toku su pripremni radovi za generalni remont dionice pruge Trebaljevo-Kolašin.

Navode da na ovaj način Ministrastvo saobraćaja i pomorstva aktivno učestvuje u sprovođenju ekonomske politike Vlade Crne Gore za 2011. godinu. Pored svih navedenih  poslova, omogućili smo i traženi obim saobraćaja za postojeća dva operatera (u 2010. godini prevezeno je 809.000 putnika i 1,21 miliona tona robe).
Tagovi: Montenegro Airlines, Vlada Crne Gore, Aerodrom Berane, Turkish Airlines
PROČITAJ I OVO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
OBVEZNICE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je u petak da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.
Deveti uzastopni mjesec rasta vrijednosti udjela mirovinskih fondova
TREND
Deveti uzastopni mjesec rasta vrijednosti udjela mirovinskih fondova
ZAGREB - Na kraju siječnja 2021. vrijednost udjela (NAV) hrvatskih obveznih mirovinskih fondova iznosio je 120,24 milijarde kuna.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli više od dva posto
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi potonuli više od dva posto
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica zaronile na najniže razine u mjesec dana jer je ulagače uznemirio oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što su prinosi na američke državne obveznice dosegnuli najviše razine u godinu dana.
Wall Street oštro pao, tehnološki sektor pod pritiskom
OŠTAR PAD
Wall Street oštro pao, tehnološki sektor pod pritiskom
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi oštro pali, pri čemu je Nasdaq zabilježio najveći dnevni gubitak u četiri mjeseca, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor nakon rasta prinosa na državne obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE