GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada s 27,6 milijuna kuna pomaže mljekarima

Vlada s 27,6 milijuna kuna pomaže mljekarima
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2016 / 20:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kako bi ublažila posljedice kritične situacije u sektoru mljekarstva, Vlada bi na sjednici u srijedu trebala donijeti odluku o 27,6 milijuna kuna izvanredne pomoći mljekarima, a pomoć bi im trebala biti isplaćna najkasnije do 30. lipnja ove godine.
Polovicu ukupnog iznosa pomoći Hrvatskoj je stavila na raspolaganje Europska unija, a polovica će biti isplaćena iz hrvatskog državnog proračuna.

Ova mjera pomoći poljoprivrednicima u sektoru stočarstva je privremena izvanredna mjera uslijed lošeg stanja i tržišnih poremećaja u sektoru mljekarstva.

S obzirom na izuzetno kritičnu situaciju u sektoru mlijeka, navode iz Vlade, korisnici ove pomoći moći će biti sve pravne i fizičke osobe koje su ostvarile pravo na proizvodno vezanu potporu za krave u proizvodnji mlijeka u 2015. godini.

Za ovu je svrhu Hrvatskoj stavljena na raspolaganje potpora Europske unije u iznosu od 1,8 milijuna eura, odnosno 13,8 milijuna kuna. Isti iznos, prema odluci Europske komisije, mora osigurati i matična država, pa je u hrvatskom državnom proračunu za tu mjeru osigurano još 13,8 milijuna kuna.

Tako je u proračunu za ovu godinu na razdjelu Ministarstva poljoprivrede za pomoć mljekarima osigurano ukupno 27,65 milijuna kuna.

Jedinični iznos potpore po grlu utvrdit će se temeljem omjera ukupne omotnice i utvrđenog broja prihvatljivih grla, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pomoć će poljoprivrednicima isplatiti jednokratno i to najkasnije do 30. lipnja ove godine, predviđeno je predloženom uredbom o privremenoj izvanrednoj pomoći poljoprivrednicima u sektoru stočarstva.

Vlada bi također trebala donijeti i uredbu o financijskoj strukturi omotnice za program izravnih plaćanja u 2015. godini, a koju čine sredstva Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda (EPJF) i dopunska nacionalna izravna plaćanja, sukladno godišnjim nacionalnim gornjim granicama te planiranim sredstvima u državnom proračunu.

Hrvatska za financiranje programa izravnih plaćanja za ovu godinu na raspolaganju maksimalno ima 432,4 milijuna eura (oko 3,3 milijarde kuna), od čega iz EPJF-a 183,7 milijuna eura, a iz državnog je proračuna moguće maksimalno nadopuniti 248,7 milijuna eura ili 1,9 milijardi kuna.

Državnim proračunom za ovu godinu je za izravna plaćanja poljoprivrednim proizvođačima planirano izdvojiti 1,9 milijardi kuna, pri čemu je predujam u iznosu od 750,8 milijuna kuna isplaćen u 2015. godini iz sredstava Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda, navodi se u obrazlaženju predložene uredbe.

Poslodavcima odobrenje za 2.300 novih stranih radnika

Na dnevnom redu naći će se i prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca koja bi za ovu kalendarsku godinu iznosila 3.115 dozvola.

Od ukupnog broja dozvola njih 800 se odnosi na produženje već izdanih dozvola, a za novo zapošljavanje stranaca izdalo bi se 2.300 dozvola.

Najviše, 1.500 dozvola novih izdalo bi se za zapošljavanje stranaca u brodogradnji, 500 u graditeljstvu, 123 u prometu, 85 u turizmu i ugostiteljstvu, 34 u kulturi, 20 u poljoprivredi i šumarstvu, 18 u prerađivačkoj industriji, 15 u zdravstvu, a pet u znanosti i obrazovanju.

Također, predloženom se odlukom utvrđuje i godišnja kvota dozvola za sezonsko zapošljavanje, i to 15 stranaca u poljoprivredi i šumarstvu.

Tagovi: mljekari, mljekarstvo, Vlada RH, Davor Romić
PROČITAJ I OVO
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
GUŽVE
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
SPLIT - Zrakoplovi i putnici polako, ali sigurno vraćaju se u splitsku zračnu luku, u kojoj se za vikend očekuje deset tisuća putnika, a tome treba pribrojiti još i 27 tisuća putnika u gradskoj luci.
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
PRINOS
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
LJUBLJANA - Europska središnja banka sastala se u četvrtak. Kako nema znakova promjena u monetarnoj politici (ECB će i u trećem tromjesečju održavati visoku razinu kupnje pandemijskih vrijednosnih papira od drugog tromjesečja), indeksi dionica postavljaju nove rekorde, slične američkim.
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
TURIZAM
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
PODGORICA - Na Crnogorskom primorju gostiju nema. Organizovanih dolazaka turista nema i stanje je mnogo lošije nego 2019. godine.
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
METALI
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
ZAGREB - Cijene osnovnih metala, procjenjuje Svjetska banka, u prosjeku će ove godine biti 36 posto više nego lani, ali u 2022. godini trebale bi se vratiti, "jer će ublažiti neka ograničenja u ponudi".
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
LONDON - Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer ulagači nisu htjeli previše riskirati zbog jačanja inflacijskih pritisaka u najvećim svjetskim gospodarstvima, što bi moglo navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE