GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Slovenije predložila oporezivanje kriptovaluta

Vlada Slovenije predložila oporezivanje kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2022 / 17:57
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o debirokratizaciji oporezivanja otkupa virtualnih valuta, kojim se uvodi obveza plaćanja poreza na vrijednost unovčenih virtualnih valuta. Predlaže poreznu stopu od 5% na vrijednost unovčenih virtualnih valuta iznad 10.000 € godišnje. Zakon bi se primjenjivao na sve otkupe nakon stupanja na snagu.

U priopćenju za javnost Vlada ističe da je prijedlogom zakona regulirano oporezivanje realizacije virtualnih valuta "na administrativno jednostavan i razumljiv način", a ujedno je predviđeno i osiguranje javnih prihoda od takvog oporezivanja. „Zakonodavstvo u ovom području doprinijet će konkurentnijoj poziciji Slovenije u području oporezivanja virtualnih valuta, posebno u svjetlu sve neizvjesnije situacije na svjetskim financijskim tržištima, gdje virtualne valute sve više dobivaju na važnosti, čime se povećavaju oportunitetni troškovi izvan nje. datum oporezivanja ovog novog izvora poreznih prihoda”, napisali su.

Vlada prijedlog upućuje Narodnoj skupštini na razmatranje i predlaže njegovo usvajanje po hitnom postupku. Ministarstvo financija procjenjuje da će prihodi državnog proračuna od novog poreza u prvih nekoliko godina iznositi najmanje milijun eura godišnje.

Zakon bi se primjenjivao na fizičke osobe, porezne rezidente Republike Slovenije, koji bi gotovinu unovčili u virtualnoj valuti – odnosno zamijenili bi virtualnu valutu za fiat valutu i prenosili sredstva od prodaje na transakcijski račun ili kupovali robu, usluge ili drugu imovinu. s virtualnom valutom.

Predloženi zakon ne bi se primjenjivao na pravne osobe koje imaju virtualnu valutu upisanu u imovini pravne osobe, kao ni na fizičke osobe koje obavljaju djelatnost i imaju virtualnu valutu upisanu u imovini djelatnosti koju obavljaju. Fizička osoba koja kupuje i prodaje virtualnu valutu u svoje ime i za svoj račun, ne smatra se da se bavi djelatnošću, bez obzira na broj izvršenih transakcija.

Porezna obveza nastala bi u trenutku otkupa virtualne valute, osim u slučaju dokazanog gubitka. Istovremeno, svaka fizička osoba mogla je unovčiti 10.000 neoporezivih virtualnih valuta godišnje. Porezna osnovica poreza bi se inače utvrdila na način da bi se iznos oslobođenja u iznosu od 10.000 eura odbio od zbroja vrijednosti svih otkupa virtualnih valuta u kalendarskoj godini. Porez bi se plaćao po stopi od pet posto porezne osnovice. Porezni obveznik je mogao podnijeti poreznu prijavu jednom godišnje ili odmah nakon svakog otkupa virtualne valute. U svakom slučaju, porez bih platio u roku od 30 dana od dana podnošenja porezne prijave.

Vlada predlaže da zakon stupi na snagu 15. dana od dana objave u Narodnim novinama. Primjenjivao bi se na sve otkupe nakon stupanja na snagu. Bez obzira na to što zakon 2022. ne bi vrijedio za cijelu kalendarsku godinu, porezni obveznici i ove godine bi mogli koristiti puni iznos oslobođenja u iznosu od 10.000 eura, dodali su u Vladi.

Trenutno fizičke osobe koje ne obavljaju djelatnost ne plaćaju porez na otkup virtualnih valuta. Financijska uprava Republike Slovenije (Furs) od slučaja do slučaja utvrđuje obavlja li osoba djelatnost, uzimajući u obzir, između ostalog, broj izvršenih transakcija i vrijednost otkupa.

Tagovi: Vlada Slovenije, oporezivanje kriptovaluta, kriptovalute
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE