GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Srbije privremeno zabranila izvoz evro dizela, ograničene visine cena osnovnih namirnica

Vlada Srbije privremeno zabranila izvoz evro dizela, ograničene visine cena osnovnih namirnica
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2022 / 16:37
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojene su Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica i Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, a privremeno je zabranjen izvoz evro dizela EN 590, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Povodom usvajanja Odluke o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590, u saopštenju je pobrazloženo da je doneta u cilju sprečavanja potencijalne nestašice ovog proizvoda, prouzrokovane globalnim poremećajem na tržištu derivata nafte, i u cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja tržišta Srbije derivatima nafte.

Na sednici Vlade doneta je i Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte i predviđeno je da ona važi do 31. jula 2022. godine.

Na sednici Vlade donet je i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve izvrši kupovinu do 131.000 tona merkantilne pšenice rod 2022. godine po ceni od 40 dinara po kilogramu sa PDV.

Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, ograničavaju se cene brašna tip T-400 i T-500, u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, suncokretovog ulja u pakovanju od jednog litra, kao i svinjskog buta, tako da ne prelazi nivo cena na dan 15. novembar 2021. godine.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a važi do 31. jula 2022. godine.

Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, ograničava se maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 113,99 dinara.

Maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, po kilogramu, u svim pakovanjima, ne sme prelaziti 96,99 dinara, dok maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma ne sme prelaziti 80,00 dinara po kilogramu. Maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 88,00 dinara po kilogramu.

Ograničenje cena se ne odnosi na snižene cene rasprodaja, sezonskih sniženja ili akcijskih prodaja, ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne cene, odnosno cene pre sniženja.

„Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica doneta je zbog zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena roba ograničenih Uredbom, koje su izuzetno važne za snabdevanje potrošača, a prevashodno ugroženih kategorija“, istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju su podsetili da je telefon za prijave nepravilnosti u vezi sa primenom Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte je 066 847 00 27.

Tagovi: Vlada Srbije, evro dizel, brašno, ulje, šećer
PROČITAJ I OVO
Turska snizila kamatne stope unatoč tome što inflacija iznosi čak 80 posto
NELOGIČNO
Turska snizila kamatne stope unatoč tome što inflacija iznosi čak 80 posto
ANKARA - Centralna banka Turske je snizila kamatnu stopu, usprkos tome što inflacija u ovoj državi iznosi čak 80 posto.
Zagrebačka burza dosegnula 30 posto vlasništva u Makedonskoj burzi
DOKUP
Zagrebačka burza dosegnula 30 posto vlasništva u Makedonskoj burzi
ZAGREB - Zagrebačka burza stekla je dodatnih 5,23 posto udjela u Makedonskoj burzi, čime je svoj vlasnički udio u ovoj burzi povećala na 29,98 posto.
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, inflacija je glavna briga
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, inflacija je glavna briga
TOKYO – Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer zbog visoke inflacije i povećanja kamatnih stopa ulagači nisu skloni riziku, pa su burzovni indeksi na putu gubitaka u ovom tjednu.
U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera
KRUZERI
U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera
ZAGREB - U prvoj polovini godine na hrvatskom dijelu Jadrana bilo je 58 stranih brodova, koji su obavili 240 kružnih putovanja, na kojima je bilo 189 tisuća putnika, znatno više nego u istom razdoblju lani, podaci su DZS-a.
Wall Street blago porastao, trgovanje oprezno
BLAGI RAST
Wall Street blago porastao, trgovanje oprezno

NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi blago porasli, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora, a trgovalo se oprezno na što ukazuje najmanji dnevni obujam trgovanja u ovoj godini.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE