GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlasnik Ever Givena: Pregovaramo s Egiptom o odšteti za blokadu Sueskog kanala

Vlasnik Ever Givena: Pregovaramo s Egiptom o odšteti za blokadu Sueskog kanala
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 12:45
Autor: SEEbiz / H
KAIRO - Japanski vlasnik ogromnog kontejnerskog broda Ever Givena koji se zaglavio u Sueskom kanalu priopćio je da pregovara s egipatskim vlastima o njihovom zahtjevu za 900 milijuna dolara odštete za šestodnevnu blokadu prometa.

Brod Ever Given, težak 200.000 tona, dijagonalno se zaglavio u uskom kanalu 23. ožujka, tijekom pješčane oluje, blokiravši na šest dana promet na važnom pomorskom putu za globalnu trgovinu.

Pomorska podatkovna kompanija Lloyd's List priopćila je da je zaglavljeni brod, površine veće od četiri nogometna igrališta, zaustavio promet između Azije i Europe u vrijednosti oko 9,6 milijardi dolara.

Egipat je tijekom blokade gubio i između 12 i 15 milijuna dolara prihoda dnevno, prema navodima uprave kanala.

Ever Given je nakon normalizacije prometa zadržan „jer nije mogao platiti 900 milijuna dolara“ odštete, rekao je šef Sueskog kanala Osama Rabie prema izvješću državnog lista Al-Ahram.

Njegova je sudbina „bit će odlučena u pravnoj areni“, rekla je u srijedu glasnogovornica njegova vlasnika, tvrtke Shoei Kisen Kaisha, podružnice japanske brodograđevne tvrtke Imbari Shipbuilding.

Japanska agencija Jiji Press također je citirala neimenovanog glasnogovornika koji je rekao da su japanska tvrtka i uprava kanala "u pregovorima iznijeli različita mišljenja o odgovarajućem iznosu naknade". Pregovori se nastavljaju, dodao je glasnogovornik.

Iznos naknade izračunat je na temelju "gubitaka koje je pretrpio zaustavljeni brod, kao i troškova osposobljavanja za plovidbu i održavanja", rekao je Rabie pozivajući se na presudu koju je donio Ismailijski ekonomski sud u Egiptu.

Zaglavljivanje broda i intenzivni radovi na njegovom vraćanju u plovno stanje izazvali su oštećenja na kanalu, upozorila je uprava.

Brod je u vlasništvu Japana, ali njime upravlja Tajvan a plovi pod zastavom Paname. Trenutno je na sidrištu u kanalu i čeka ishod pregovora. Tehnički upravitelj broda BSM objavio je danas da je Ever Given osposobljen za plovidbu.

Sueski kanal donio je Egiptu prema službenim podacima više od 5,7 milijardi dolara prihoda u fiskalnoj godini 2019/2020.

Tagovi: Sueski kanal, Egipat, Imbari Shipbuilding, kontejnerski brod, Boskalis, brod Ever Given
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE