GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijednost zlata ponovno raste

Vrijednost zlata ponovno raste
PLEMENITI METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2021 / 09:04
Autor: SEEbiz
LONDON - Federalne rezerve (Fed) su u srijedu, 15. prosinca, odlučile ubrzati ukidanje financijskih injekcija američkom gospodarstvu.

Očekuje se da će Fed prestati kupovati obveznice u ožujku 2022., okončavajući mjesečni poticajni program vrijedan 120 milijardi dolara. Odluka je imala pozitivan učinak na vrijednost zlata, ali i na većinu drugih financijskih tržišta.

Zlato je ojačalo nakon pada američkog dolara u četvrtak, 16. prosinca, a nakon što je Fed početkom sljedeće godine odlučio potpuno prekinuti pandemijske kupnje obveznica, prenosi CNBC. Cijena zlata jučer je porasla za više od pola postotka i navečer se kretala oko 1799 dolara za uncu zlata. Američki termini za zlato skočili su 1,3 posto na 1788 dolara.

Fed je u srijedu otvorio put za tri povećanja kamatnih stopa do kraja 2022., budući da se američko gospodarstvo približava punoj zaposlenosti, a središnje banke bore se s rastućom inflacijom. To je oslabilo dolar, koji je pao za oko 0,2 postotna boda u odnosu na njegove suparnike, čime je zlato postalo jeftinije za vlasnike drugih valuta, navodi CNBC.

"Glavni faktor danas su rezultati američkog dolara," rekao je Ricardo Evangelista, viši analitičar u ActivTrades. Kako je sastanak američkih Federalnih rezervi završio, pravi je utjecaj omikronske verzije koronavirusa na gospodarsku aktivnost za zlato pod velikim znakom pitanja, dodao je Evangelista.

Zlato je u srijedu u početku palo s najavom Fed-a o povećanju kamatnih stopa, jer smanjenje financijskih poticaja i više kamatne stope povećavaju cijenu držanja zlata. Međutim, nakon pada vrijednosti dolara ponovno je malo ojačao. Vrijednost zlata je također porasla zbog nižih prinosa na 10-godišnje državne obveznice SAD-a.

Srebro je također poraslo za 0,6 posto na 22,19 dolara za uncu. Platina je porasla za 1,4 posto i porasla na 931 dolar, dok je paladij skočio 5,2 posto na 1.679 dolara po unci.

Tagovi: zlato, cijene zlata, srebro, plemeniti metali, paladij
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE