GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Srbija ima 10 odsto svetskih rezervi litijuma

Vučić: Srbija ima 10 odsto svetskih rezervi litijuma
LITIJUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 13:29
Autor: SEEbiz / Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima 10 odsto svetskih rezervi litijuma i da će prvo ovde da se vidi koje će fabrike da se prave.

"Srbija ima 10 odsto svetskih rezervi litijuma, ne mogu da naprave bateriju za bilo šta. A kada imate 10 odsto svetski istraženih količina litijuma onda znate na kakvom bogatstvu leži zapad Srbije", rekao je upitan da li se razmišlja o povećanju rudne rente bar za neke isplative rudne proizvode kao što je litijum.

Rekao je da rudna renta ne može tako lako da se menja.

"Ne možete lako da menjate rudnu rentu jer nećete moći da napravite dogovor ni sa ruskim NIS-om, ni sa Kinezima koji su ušli u velike investicije i koji su nam mnogo pomogli što su uzeli Bor i spasili nas. A i računajući na tu rudnu rentu uzeli su i kupili su od Kanađana Timok rudnik", rekao je Vučič u Loznici.

Rekao je da je za Srbiju u ovom okruženju najvažniji litijum, ali da je to bukvalno za džabe dato nekada. "A da mi danas nemamo ni početak eksploatacije, iz kože bih iskočio. Umesto da imamo fabriku električnih automobila, autobusa odavno. Iz jadarita imate 26 sastojaka, a jedan od tih 26 je litijum, veoma je komplikovano ekstrakovanje litijuma od svih ostalih minerala koji se u tom kamenu nalaze", rekao je on.

Poručio je da moli i Rio Tinto i Kineze da "sednemo da razgovaramo". Izgubili smo deset i više godina. Dajte da počnemo nešto da radimo jer će da procveta kraj", rekao je on.

Naveo je da je to nešto što bi razvilo Srbiju, ali ne samo da se izvozi litijum.

"Zato smo doneli odluku, nećete da izvozite litijum odavde, nema toga bez dozvole države. Litijum pripada srpskom narodu, ovde ćemo da vidimo koje ćemo fabrike da pravimo, pa ćemo onda da tek da vidimo koji kontrolisane količine mogu da izađu odavde", rekao je on.

Tagovi: Aleksandar Vučić, litijum, jadarit, baterije za električne automobile, Naftna industrija Srbije, Rio Tinto, rudna renta
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE