GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković i kineska veleposlanica Erwen o mogućnostima izvoza svinjskog mesa u Kinu

Vučković i kineska veleposlanica Erwen o mogućnostima izvoza svinjskog mesa u Kinu
SVINJETINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 14:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je online sastanak s kineskom veleposlanicom u Hrvatskoj Xu Erwen, a središnje teme su bile ubrzavanje procedure ishođenja veterinarskih certifikata te mogućnosti izvoza svinjskog mesa u Kinu, izvijestili su u utorak iz Ministarstva.

Suradnja s Kinom u području poljoprivrede vrlo je intenzivna od 2006. , a zahvaljujući inicijativi Kina+17 i višegodišnjem trudu Ministarstva poljoprivrede, 2019. godine je potpisan Protokol o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, čime su ukinute sve prepreke prodaje hrvatskih mliječnih proizvoda na kineskom tržištu.

Uz razgovor o mogućnostima jačanja dosadašnje suradnje u području poljoprivredne proizvodnje, ministrica Vučković se usredotočila na hrvatske zahtjeve prema nadležnom tijelu u Kini (GACC), vezano uz veterinarske certifikate za svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa, svježu i smrznutu tunu, med, goveđe meso i meso peradi, s naglaskom na izvoz tune i svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa iz Hrvatske u Kinu.

Naime, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u intenzivnoj je komunikaciji s GACC-om te je Hrvatska korak bliže pozitivnom ishodu procjene kao zemlje koja ima pravo na uvoz svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa u Kinu, ističe se u priopćenju.

Također se navodi kako je u lipnju 2020. GACC obaviješten da je Svjetska organizacija za zdravlje životinja priznala Hrvatsku kao državu koja je službeno slobodna od klasične svinjske kuge.

Ministarstvo u priopćenju navodi i kako je u razdoblju od 2011. do 2020., s ulaskom u EU, povećana vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Kinu za devet puta, dok se istovremeno više nego dvostruko smanjila vrijednost uvoza u iz Kine.

Samo u 2020. vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Kinu porasla je 52 posto u odnosu na 2019., na gotovo sedam milijuna eura.

Tagovi: Marija Vučković, Xu Erwen, svinjsko meso, svinjetina, inicijativa Kina+17
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE