GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković najavila dva programa pomoći stočarima

Vučković najavila dva programa pomoći stočarima
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2023 / 19:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tijekom posjeta međimurskoj Savskoj Vesi, ministrica poljoprivrede Marija Vučković osvrnula se na aktualnu situaciju vezanu za afričku svinju kugu.

Istaknula je da je ta pošast, u ekonomskom smislu jedna od najtežih bolesti u stočarstvu u Europi. Otkrila je i da su do četvrtka zaražene svinje usmrćene na 441 gospodarstvu.

Sufinanciranje i olakšanje tegoba poljoprivrednika Vlada planira kroz dva programa. Prvi je vrijedan 7 i pol milijuna eura i u tijeku je zaprimanje zahtjeva, procjena drugog programa je 5 milijuna eura i poslan je na odobrenje europskoj komisiji.

- Najprije je najvažnije suzbiti bolest. Zatim se prve mjere odnose na one kojima su usmrćene svinje. Sljedeća mjera se odnosila na one koji će otpremiti svinje u klaonice, s obzirom na to da je taj lanac ograničen, mogućnosti prometovanja su ograničene , potrebna je i u tom djelu podrška. Na kraju trebat će se baviti sa svima onima koji žele ponovno pokrenut gospodarstvo, a onima koji ne žele, osigurati im sredstva za neku drugu djelatnost, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Novinari su upozorili da poljoprivrednici prijavljuju velike štete od divljači, pogotovo na kukuruzu, i tvrde da neće imati dovoljno hrane niti za prehranu vlastite stoke.

Ministrica je na to podsjetila da je već dulje vrijeme na snazi naredba o pojačanom odstrelu te istaknula dobru suradnju s Hrvatskim lovačkim savezom.

- Trenutno se rade izmjene Zakona o lovstvu pa ćemo ga unaprijediti. Ova je vlada osigurala financijska sredstva kao pomoć za nadoknadu šteta od divljači u prometu i to su značajna financijska sredstva. Od kraja 2018. godine, od kada se provodi ovaj program, do danas je uloženo otprilike 115 milijuna kuna, naglasila je Vučković.

Tagovi: Marija Vučković, afrička svinjska kuga, stočarstvo
PROČITAJ I OVO
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
ŠANGAJ - Dionice u Hong Kongu i Tajvanu predvodile su rast u Aziji u petak dok je Wall Street porastao tijekom noći, uoči ključnih podataka o zapošljavanju u SAD-u.
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE